Снимка: Булфото, архив

Специализираният наказателен съд запорира имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви, обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, съобщиха от прокуратурата.

Двамата се издирват, след като при зрелищна акция бяха намерени общо 10 милиона в лева и евро в брой в кутии и каси в хотелите "Маринела" в столицата и "Марица" в Пловдив, както и в техни къщи.

Още по темата
Запорите са наложени като мярка за обезпечаване на предвидените наказания конфискации и глоби по повдигнатите им обвинения, както и за разноските по делото, допълват днес от прокуратурата.

Съдебни заповеди за запор са издадени за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори.

Точната сума на запорираните средства ще бъде уточнена след представянето на официални данни от всички банкови институции.

Със съдебни заповеди са запорирани дялове на Маринела Арабаджиева в 5 търговски дружества за общо 165 000 лева, както и дялове на Ветко Арабаджиев в 2 търговски дружества за 114 000 лева.

Запор е наложен и над 4 имота, собственост на Маринела Арабаджиева, намиращи се в Пловдив, София и с. Свежен.

Преди дни зам.-главния прокурор Иван Гешев обясни, че Ветко и Маринела Арабаджиеви вече не са на почивка във Франция, а те се укриват от момента, в който са започнали действията срещу тях.

Първоначално разследването срещу тях е за укрити данъци и пране на пари от началото на тази година, но намерените доказателства може да разширят разследването за много голям период назад, поне десет години.

Малкият им син Вълчо, единственият от четирите им деца, който до момента е получил обвинение, при това за пране на пари, само преди 20 дни е изтеглил със сакове 10 милиона в кеш и ги е внесъл в личната си касета в банка. Това прави неубедителна тезата на защитата, възприета от съда, че той не е знаел произхода на тези пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase