Снимка: Архив, Reuters

Сексуалността и секса били "дар Божи". Това каза самият Папа Франциск по време на беседа с млади вярващи във Франция. Пълният текст на неговото изявление беше разпространен от пресслужбата на Ватикана.

"Сексуалността и сексът са дар Божи. Няма табута. Това е дар, който Бог ни дава. Той има две цели – да обичаш и да продължиш живота. Това е страстна любов, истинската любов е такава. Страстната любов между мъжа и жената води до вечен живот", казал Светият отец, цитиран от БНР.

Папата цитира Библията, според която Бог е създал мъжа и жената по свой образ и подобие и припомнил думите на Исус Христос, че заради любовта мъжът и жената ще напуснат своите семейства и ще станат "един човек".

"Сексуалността трябва да бъде в тези граници – в любовта между мъжа и жената заради продължението на живота", казал още главата на Римокатолическата църква.

Още по темата

Папата добавил също така, че съществува и сексуалност, която е лишена от любов, но тя е само за развлечение. 

И тук новината свършва. Какво казал Папата, как го казал, къде го казал и защо. Зад тези думи, обаче, прозира един огромен скандал, който се разрази в съвсем недалечното минало. Скандалът със сексуалното насилие над хиляди деца от страна на католически духовници.

Сексът бил дар Божи. Нямало табута. Хубаво. Обаче, когато това системно се налага от страна на служители на католическата църква върху невръстни деца, под същия този претекст, табута няма, но пък има проблем. Огромен проблем – отлъчени от църквата има, наказани няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase