Снимка: Булфото, архив

Има известно охлаждане на пазара с имоти. Сделките в София намаляват с 4,3% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, сочат данните на Агенцията по вписванията, цитирани от "Труд".

За полугодието сключените сделки с имоти в София са общо 12 750, като отбелязват ръст от 2,3% спрямо първите шест месеца на 2017 г. Това увеличение обаче се дължи на големия брой сделки през първото тримесечие, когато те достигнаха най-високото си ниво за този период от годината след кризата през 2008 г.

Сключените ипотеки в София през първото полугодие са общо 8785, като отбелязват ръст от 9% спрямо същия период на миналата година. Само за второто тримесечие ипотеките са 4968, което е увеличение с 3,9% на годишна база.

В Пловдив пък имал скромен ръст от 1,2% през второто тримесечие на годишна база като са сключени 4053 сделки, докато ипотеките са се увеличили със значително по-бързи темпове – с 15,7% до 1400 броя. Това се дължи на факта, че много хора рефинансират покупката си на имот като сключват ипотечен заем при по-добри условия с друга банка без реално да има нова сделка на пазара на имоти.

Общо за първото полугодие в града под тепетата са осъществени 7622 продажби на имоти, което е ръст от 9,2%.

Във Варна продадените имоти през първите шест месеца на годината са 5551, като нарастват с 8,3% спрямо първата половина на миналата година. При сключените законни и договорни ипотеки в морската столица обаче ръстът отново е значително по-голям и достига 20,6%. Само в рамките на второто тримесечие продажбите във Варна са отбелязали ръст от 6,5% на годишна основа, докато при ипотеките увеличението е с 13,9%.

В Бургас реализираните продажби от януари до юни са 2768, като са нараснали с 1,3% спрямо същия период на миналата година. Сключените ипотеки в града за шест месеца са 1506, което е увеличение с 26,1%. Само през второто тримесечие обаче продажбите на имоти в морския град отбелязват спад от 11,2% на годишна база, а ипотеките постигат значителен ръст от 21,3%.

Картината за сделките с имоти в цялата страна не е по-различна от тази в София и Бургас. За полугодието в цялата страна са осъществени 93 641 продажби на имоти, при 91 674 за същия период на миналата година, което е минимален ръст от 2,1%.

Имотният пазар в България остава съсредоточен главно в четирите най-големи града в страната, като извън тях над 1000 продажби на имоти в периода от април до юни са осъществени само в община Несебър, Стара Загора, Плевен и Русе.

Най-търсените райони в град Пловдив с цел покупка на жилище са Кършияка и Смирненски, следвани от Център, Тракия и Каменица, сочат данните на Arco Real Estate. В сравнение със София по отношение на търсенето, лек превес в Пловдив имат тристайни апартаменти. Положителна тенденция, която се наблюдава, е в повишаване бюджета на клиентите, който от 50 хил. евро вече достига до 75 хил. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase