Снимка: pixabay

С настъпването на всеки нов сезон, тялото ни преминава през промени. Това винаги крие риск от отслабване на имунитета, поява на умора, сезонна депресия, храносмилателни проблеми. В началото на есента е добре да обърнем внимание на здравето си и да се подготвим за следващите по-студени месеци.

Освен спорта и овладяването на стреса (доколкото е възможно), вижте как да бъдете по-здрави и през есента.

Консумирайте топли и лесносмилаеми храни

Супите са топла храна, което ги прави по-лесно смилаеми, което от своя страна благоприятства функцията на храносмилателната система. Кореновите зеленчуци, като моркови и сладки картофи, ни синхронизират и подготвят за преминаването от по-топлите към по-студените месеци.

Към тях може да добавите и здравословни протеини като бобовите растения, яйцата и немазните меса. Вкусният костен бульон, съчетан със сладки или обикновени картофи, зеле, репички, лук, чесън и подправки, като джинджифил и черен пипер, са чудесно подхранващо есенно ястие.

Обърнете внимание на ферментиралите храни

В есенното меню е добре да присъстват храни като кисело зеле, кисело мляко, маслини, кисели краставички, оцет, лимони, грейпфрут, киселите сортове ябълки. Малките количества кисели и ферментирали храни имат силен ефект, особено върху храносмилането. Някои хора се оплакват от храносмилателни проблеми в началото на есента. Ето защо е добре да добавят тези храни в менюто си. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase