Снимка: Reuters, архив

Чехия има възможност да предостави убежище на 50 сирачета, които са загубили родителите си във войната в Сирия. Това заяви първият вицепремиер и и.д. външен министър на Чехия Ян Хамачек, цитиран от ТАСС и БТА.

Още по темата
"Десетмилионна Чехия може да даде убежище на 50 деца, които са загубили родителите си във войната в Сирия", заяви Хамачек.

Изказването му бе направено малко след публикувано днес интервю на премиера Андрей Бабиш, в което той заявява, че Чехия няма желание, нито възможност да приеме бежанци от Сирия, включително сирачета.

В интервюто за пражкия в. "Право" Бабиш казва, че Чехия няма да даде убежище на нелегални мигранти, дори и на загубили родителите си непълнолетни и малолетни сирийци, ако те са влезли незаконно в ЕС.

"Защо да сме длъжни да ги приемаме (сирийските сираци)? Имаме наши сираци, които трябва да подготвим за навлизане в живота. И ако говорим за сираци, защо никой не споменава войната в Украйна? Там няма ли (сираци)? Защо тогава да сме длъжни да се грижим именно за сирийците?", запита чешкият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase