Снимка: Прокуратурата

Специализираната прокуратура иззе нови 500 000 лв. по делото "Арабаджиеви", а нови трима са задържани в ареста за 24 часа.

Вчера в Бургас са били проведени процесуално-следствени действия в рамките на разследването за данъчни престъпления и пране на пари, по което бяха обвинени членове на фамилия Арабаджиеви и техни служители.

Още по темата

При полицейска проверка на джип с трима души – у двама от тях са намерени хартиени пликове с около половин милион лева. По случая незабавно е уведомена Спецпрокуратурата.

Установено е, че едно от лицата, у което са намерени над 298 000 лева (изтеглени от банка) е пряко свързано с управлението на едно от инкриминираните дружества по досъдебно производство - на захарния завод "Кристал" в Пловдив.

У друго лице е намерена и иззета сумата от 200 000 лв. Тримата са задържани за 24 часа по Закона за МВР, иззет е и джипът, с който са се придвижвали.

Установява се тяхната съпричастност в евентуална престъпна дейност и участие в разкритата организирана престъпна група за усвояване на ДДС, в т.ч. от фиктивни сделки на захарния завод в Пловдив.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти, че арестът на тримата е планиран. Той обаче не каза каква е връзката на арестуваните със семейството и настоя, че всяко разкриване на подробности би увредило разследването.

Цацаров увери, че са предприети и всички действия за установяване на местонахожданието на Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Във връзка с казаното от адвоката им, че те ще се върнат доброволно в страната, Цацаров настоя, че "прокуратурата не приема уведомления, казани пред микрофони".

Припомняме ви, че вчера Апелативният спецсъд реши синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо - да бъде върнат обратно в ареста. Магистратите обявиха, че са открити доказателства срещу Арабаджиев за обвинението му в пране на пари. Според прокуратурата той е държал 5,4 милиона лева в три банкови касети в трезор.

Както обвинението, така и съда, прие, че за тези пари произходът е неизяснени, най-вероятно са от укрити данъци на фирмата "Виктория Груп корпорейшън" на фамилията Арабаджиеви.

Задържани с Арабаджиев в ареста отново са и двете счетоводителки - Ромелия Кирилова и Елена Караянева. Според съда има доказателства, че те са участвали в престъпна група за укриване на данъци.

Преди това адвокат Илиян Василев, който защитава Вълчо Арабаджиев, обяви пред Bulgaria ON AIR, че до дни Маринела и Ветко Арабаджиеви ще се върнат в България, доброволно.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления - укриване на данъци и пране на пари.

Коментари Напиши коментар

56

Вртковците бреее

преди 9 месеца

Айде бе те наркотици ,проституция и рекет с изнудвания и търговски шпионаж са правили
чрез хотелите си .
Имаше един хотел в Америка направн за панайрното изложение .
Оказа се че след 20 години разбират че тоя хотел е бил с газова камера и кримация на труповете . На практика всички цености са прибирани и труповете изгаряни .
И това става в самата Америка без никой да се усети толкова време .
Та тука и 100 години да минат пак няма да разберат откъде са парите ...

55

SHEFA

преди 9 месеца

До Анонимен54-УСЛОВНА -С ТОЛКО ПАРИ ЛЕЖИ ЛИ СЕ?

54

Анонимен

преди 9 месеца

Сега ще си плати на съда и прокуратурата и ще го оправдаят...