Снимка: flickr

Видео 12.09.2018

Ефектът на доминото: Газ, парно, ток, храни... заплати!?

По метода на доминото и верижната реакция задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода, парното, тока... храните. Всичко това накара експерти от КНСБ да прогнозират, че животът на българите ще поскъпне осезаемо през есента и зимата.

Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите в бюджетния сектор (10%), което предвиждат управляващите?

Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли.

Още по темата

До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева.

"Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на "Газпром" е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз", коментира пред "България сутрин" икономистът Георги Ганев.

Той допълни още, че до момента страната, по необясними за него причини, ни не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начина на договаряне на цената с Русия и свалянето ѝ надолу.

"Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се увеличат", подчерта Ганев.

"След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока", каза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.

Коментари Напиши коментар

91

Анонимен

преди 9 месеца

братската руска газ -най скъпата на Балканите у нас.

90

Бойко и Корнелия

преди 9 месеца

ще се състезават за гласовете на скандинавците. Кой ще даде повече за всеки един глас?

Корнелия обаче се прави на много загрижена за бедните и няма да пропусне да даде щедри обещания на мизерстващите пенсионери.
Бойко, ако е умен, да си помисли какъв е ефектът от изявлението, че за ГЕРБ пенсиите не са приоритет.
Не получат ли финансова подкрепа през идващата гладна зима, пенсионерите ще го накажат на предстоящите избори.

89

Ако Бойко е умен,

преди 9 месеца

ще съпостави две цифри:
Колко човека приблизително отиват до урните, за да гласуват през последните десетина години?
Какъв е броят на пенсионерите в България?

После нека да провери коя социална група е най-дисциплинирана по време на избори? Ще установи, че това са пенсионерите, които още по времето на соца са научени, че ако не идат да гласуват, после може да имат неприятности. Затова още рано-рано се запътват към избирателните секции. Навикът е втора природа

После Бойко да си направи изводите