Снимка: flickr

Видео 12.09.2018

Ефектът на доминото: Газ, парно, ток, храни... заплати!?

По метода на доминото и верижната реакция задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода, парното, тока... храните. Всичко това накара експерти от КНСБ да прогнозират, че животът на българите ще поскъпне осезаемо през есента и зимата.

Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите в бюджетния сектор (10%), което предвиждат управляващите?

Изчисленията показват, че с между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени, които влязоха в сила от 1 юли.

Още по темата

До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева.

"Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на "Газпром" е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз", коментира пред "България сутрин" икономистът Георги Ганев.

Той допълни още, че до момента страната, по необясними за него причини, ни не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начина на договаряне на цената с Русия и свалянето ѝ надолу.

"Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се увеличат", подчерта Ганев.

"След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока", каза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.

Коментари Напиши коментар

97

Щерю

преди 9 месеца

Крайно време е Министерството да отпусне на бедните българи по големи бузи - да духат още по- силно супата...

96

Пешо

преди 9 месеца

Комунистите и русофилите няма ли да се изкажат колко хубаво е това, че Путин продължава да ни дере, а у нас няма кой да му каже и гък?

95

МИШО

преди 9 месеца

До Анонимен: ТО Е ЯСНО ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ МАНДАТ НА ГЕРБ. ОСНОВНАТА ГОЛЯМА ГРУПА ,РЕШАВАЩА ЗА ПЕЧЕЛЕНЕТО НА ИЗБОРИТЕ ,СА СЛУЖИТЕЛИТЕ .ГЕРБ
НЕ ГИ СЪКРАЩАВА ,КАКТО БЯХА ОБЕЩАЛИ , А ИМ УВЕЛИЧАВА ЗАПЛАТИТЕ.