Снимка: Булфото, архив

Намалява броят на собствениците, които нелегално отдават жилищата си под наем, но делът им продължава да бъде стряскащ. Според Константин Пандов от посредническата агенция "ЕППИ", сега броят е им е над 50% от общия или всеки втори. Допреди години делът е бил много по-голям и е достигал 90%, пише "Монитор".

"С въвеждането на плоския данък от 10 на сто, който е много по-малък от преди, постепенно броят им започна да намалява. Навремето данъкът за сумите, получени от наеми, се изчисляваше по скалата на доходите и понякога надвишаваше и 30%. Сега има по-голяма възможност собствениците да имат реални и легални доходи", добави Пандов.

Още по темата

Мая Иванова от агенция "Явлена" също потвърди, че над половината от наемодателите не декларират приходите си от наеми, въпреки че немалко от тях имат сключен договор със своите квартиранти. По думите й това става отчасти ясно, след като собствениците откажат да посочат банкова сметка в договора за наем. Другият признак е, когато наемодателите не желаят да сключват договори с фирми.

Наско Атанасов от "Виктория инвест" обясни, че на имотните брокери не е работа да следят дали хазяите, с които работят, си декларират доходите от наем в данъчното.

"В момента няма задължение договорът за наем да бъде обявяван, както беше преди. Това се прави в данъчната декларация. За апартаментите, които са оставени от собственици, живеещи най-често в чужбина, всичко се декларира. Като в някои случаи от агенциите имат пълномощно да подават данъчните декларации за това", добави Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase