снимка: Ройтерс

За пореден път американският президент Доналд Тръмп призова местните компании да върнат работните места в страната. През уикенда държавният глава отново се зае да увещава Apple да започне изграждането на нови заводи в САЩ, след като технологичният гигант предупреди, че предложените нови мита върху стоки от Китай за 200 млрд. долара ще доведат до увеличение на цените на неговите продукти.

Предложените мита до 25% върху конкретни стоки, внасяни от Китай в САЩ, може да засегнат „широка гама от продукти на Apple“, съобщи компанията. Сред тях са компютърът Mac Mini, зареждащите устройства, адаптерите, специализирано производствено оборудване и други.

„Митата повишават разходите за американските ни операции, отклоняват ресурси и поставят Apple в неизгодно положение в сравнение с чуждестранните конкуренти“, пише в писмо на компанията до американския търговски представител. „В по-широк план митата ще доведат до по-високи цени на американските потребителски стоки, по-нисък цялостен растеж на американската икономика и други нежелани икономически последици“, се посочва още в документа.

Концернът призова правителството да излезе с други мерки за укрепване на икономиката. През май пък изпълнителният директор на компанията Тим Кук каза на Тръмп, че задълженията „не са правилният подход", припомня Bloomberg.

Тръмп коментира, че „цените на Apple може да се увеличат поради големите мита, които можем да наложим на Китай, но има едно лесно решение, при което ще има нулев данък и всъщност данъчен стимул. Създавайте продуктите си в Съединените щати, вместо в Китай. Започнете да изграждате нови заводи сега!"

Технологичният сектор би бил сред най-големите потенциални губещи от налагането на подобни наказателни мита, тъй като те биха направили вносните компютърни части по-скъпи. Слушалките на Apple AirPods, някои от слушалките Beats и новият домашен говорител HomePod също ще бъдат обложени с мита.

Кои продукти по-специално може да поскъпнат вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

16

Скитник

преди 10 месеца

Тук всичко поскъпва храна, ток , газ, застраховки, ама хайде да гледаме къде ще правят iPhone?

15

Анонимен

преди 10 месеца

Ако направят фабрика в САЩ само за някакви слушалки и адаптери, себестойността ще им е огромна спрямо сегашната от Китай дори и да й се сложи някакво мито. Детето отдавна е разглезено да поръчва в Китай, сега ако ще го учат след 20 години самоунищожение на заводите в САЩ и ЕС ... Все пак да гледат европейците как се брани родно производство пред китайско внос. Тук на едни плочки и гуми 2 -3 години наблюдение ЕС комисия за антидъмпингово мито от Китай .......

14

от сиднеи австралия

преди 10 месеца

До Замислен
ахам, това вече го правят много компании продаващи парфюми и чанти като Шанел и др. и това до което води се нарича "Компаниен канибализъм където един бранч изяжда друг бранч. Много инфо има из нета можеш сам да видиш какво се случва, предизвикват го предимно дребните китайски търговци. Вече света е едно глобално село и не е зле да се ограмотиш с прясни познания по икономика, че като те гледам не си мърдал от Плановата икономика и не можеш да мислиш, 2+2 не прави 4, а 5 без 1