Очаква се празненствата за 70-годишнината на Северна Корея да представят една страна, която вече си е осигурила ядрен арсенал и сега се съсредоточава върху развитието на икономиката и на международните си отношения, пише Ройтерс.

Събитията в неделя ще положат началото на продължаващи около месец прояви, както и на търговско изложение и други визити, целящи да привлекат чуждестранни инвестиции и туристи в ограничената от санкции страна.

След като обяви своята ядрена програма за "приключена", севернокорейският водач Ким Чен Ун ще използва проявите в неделя, за да изтъкне подновения си фокус върху икономическото развитие, а вероятно и върху своята дипломатическа кампания, която му спечели тази година исторически срещи на върха със Съединените щати, Китай и Южна Корея, твърдят анализатори.

"Това е ден, в който Ким Чен Ун трябва да припомни изминалите 70 години на републиката и в който е длъжен да предложи нова дългосрочна държавническа визия за повече от 10 години напред", казва Хон Мин, старши изследовател в корейския Институт за национално обединение. "Обаче за него няма да бъде лесно, защото в действителност не е постигнал нищо забележително, откакто промени насоката на националната политика към "икономиката на първо място", допълва той.

Икономическите санкции срещу Северна Корея заради нейните разработки на ядрено оръжие изтощават бедната държава, в която около 40 на сто от населението или над 10 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, а около 20 процента от децата страдат от недохранване по данни на ООН. Под едноличното управление на Ким страната е обвинявана и за масови нарушения на правата на човека, като доклад на ООН от миналата година установи, че между 80 и 120 хиляди души са задържани в затворнически лагери.

Кеш от туризъм

Държавните медии призовават денят да бъде "честване на победата и по-нататъшно разширяване на резултатите от великия поход за икономическо развитие". За първи път от пет години Пхенян организира "Масови игри" - мащабно националистическо представление с участието на близо 100 000 души на един от най-големите стадиони в света. В центъра на Пхенян вчера можеха да се видят хиляди деца в ученически униформи, които се упражняваха в маршируване и музикални изпълнения на площад "Ким Ир Сен", както и по улиците из целия град.

Плакати по основните улици напомнят за годишнината, а работници кърпят шосето от летището до центъра на града. Самолетът на "Еър Корио" от Пекин до Пхенян, с който пътуваше кореспондентът на Ройтерс, беше запълнен докрай, предимно с туристи и журналисти.

Събитията, и особено фотогеничните "Масови игри", предлагат на Северна Корея възможност да събере чуждестранна валута от хилядите чуждестранни посетители, стичащи се в столицата, тъкмо когато туризмът остава един от малкото останали надеждни източници на приходи на фона на санкциите, засягащи 90 процента от нейния годишен износ на стойност 3 млрд долара.

Докато входните билети за предишните "Масови игри" струваха най-много 300 евро, тази година ВИП местата струват 800 евро, казва Саймън Кокрел, главен мениджър на агенцията "Корио турс". Най-евтините места са по 100 евро.

Въпреки цените търсенето е голямо, каза той.

"Има много голям интерес. Всички полети са пълни, всички хотели са пълни. Показателен е фактът, че севернокорейската страна забрани на китайски туроператори да водят повече туристи до средата на септември просто заради липса на капацитет", добави Кокрел.

Корейският институт по корабоплаване - южнокорейски мозъчен тръст, е изчислил, че туризмът генерира 44 милиона долара годишно за изолираната страна, като китайските туристи съставляват около 80 на сто от чуждестранните посетители в Севера.

Чуждестранните гости

Досега се знае, че само един държавен глава - от Мавритания - ще посети Северна Корея за празненствата - нещо, за което Северна Корея обвинява САЩ.

"САЩ принуждават другите страни да не изпращат високопоставени делегации за честването на 70-годишнината от основаването на КНДР", заяви външното министерство на Севера в изявление, публикувано от държавната информационна агенция КЦТА.

След седмици на предположения, че китайският президент Си Цзинпин може да направи в неделя първото си посещение в Пхенян, Пекин обяви, че китайската делегация ще се ръководи от парламентарния шеф Ли Чжаншу.

По-късно през септември Северна Корея ще бъде домакин на търговско изложение и на други визити, целящи да привлекат чуждестранни инвеститори, но мнозина ще останат предпазливи заради санкциите, които все още блокират много аспекти на търговията със Севера.

Канадският бизнес консултант Майкъл Спейвър, който оглавява проект за културен обмен "Пекту кълчъръл ексчейндж", заяви, че работи със севернокорейското правителство за привличането на 25 китайски инвеститори и предприемачи, които да се запознаят с потенциални проекти в Пхенян, Вонсан и Нампхо.

"Ще участваме в опознавателни заседания с различни държавни чиновници и акционери и също така ще посетим съществуващи и бъдещи зони за развитие", каза Спейвър пред Ройтерс.

Военна демонстрация?

В плановете за неделя има също факелно шествие, както и военен парад, който ще бъде наблюдаван внимателно за признаци за нови балистични ракети или други модерни оръжия. Северна Корея обикновено използва големите празници, за да покаже военните си възможности и най-новите разработки в ракетната технология.

Според сайта "38 North" сателитни снимки показват, че военният компонент на неделния парад ще бъде по-голям от миналата година, въпреки че балистични ракети с голям обсег или пускови установки за тях не са били засечени.

"Демонстрацията на военна мощ винаги е била ключова за севернокорейската държавност", каза изследователят Хон. "Северна Корея обаче знае, че ако покаже междуконтинентални балистични ракети, международната общност ще се усъмни в желанието й за денуклеаризация. Крайно невероятно е Северна Корея да поеме такъв риск", добави той.
 

/БТА/

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 9 месеца

Тоя дебелак, що не се откаже от властта в името на народа си и да се обединят двете кореи. За разлика от умиращите от глад севернокорейци, тия от юга, вече имат летящи чиний.

79

Анонимен

преди 10 месеца

Интересно, а една наноритания, ако я поставят не за 70, а за 20 години в тотална изолация от останалия свят, като СК, колко време ще издържи?

78

До 88 ким

преди 10 месеца

Кимчо...и мозъка още ти е в комунизма. Само като ти слушаме глупостите.
Значи, ако имам фирма, но си изнеса част от производството в Китай, защото ми е по изгодно и моя продукт и фирма, стават автоматично китайски, така ли?
Е...тази промита логика...само един завършен комундел може да извади. Много сте зле. И винаги сте били зле в икономиката и финансите, най вече.