Шерил Сандбърг. Снимка: Reuters

Главният изпълнителен директор на Facebook Шерил Сандбърг призна, че социалната медия е реагирала твърде бавно на руската намеса в президентските избори в САЩ от 2016 г. и обеща повече усилия за спиране на дезинформационни кампании, предаде ДПА.

"Твърде бавно засякохме това и твърде бавно реагирахме. Вината си е наша. Тази намеса бе напълно недопустима. Тя бе посегателство над ценностите на нашата компания и страната, която обичаме", каза Сандбърг на изслушване в комисията за разузнаването на Сената на САЩ. Тя определи ситуацията като "надпревара във въоръжаването".

"Заплахата, пред която сме изправени, не е нещо ново. САЩ винаги са се сблъсквали с атаки от противници, които искат да подкопаят демокрацията ни. Новото са използваните тактики", добави Сандбърг.

Тя посочи, че "сигурността никога не е нещо завършено" и съобщи, че Facebook е удвоил броя на служителите си в отделите по сигурността.

Facebook "е премахнал стотици акаунти и страници, замесени в координирано лъжливо поведение, т.е. те са заблуждавали хората за това кои са и с какво се занимават", каза Сандбърг, цитирана от Ройтерс.

На същото изслушване шефът на Twitter Джак Дорси заяви, че компанията му служи за дигитално публично пространство за обмен на идеи и макар че това в повечето случаи е нещо положително, някои злонамерени лица се възползват от платформата и оказват отрицателно влияние.

"Оказахме се неподготвени за огромните мащаби на проблемите, с които се сблъскваме. Поемаме пълната отговорност по отстраняването им", заяви той.

Дорси съобщи, че Twitter взема мерки срещу измамите и манипулациите и че "всяка седмица се идентифицират от 8 до 10 милиона съмнителни акаунти". Тя увери, че Twitter не взема решенията си въз основа на политическа идеология, предаде Франс прес.

Twitter, както и Facebook, са обвинявани в пристрастност в ущърб на консерваторите, отбелязва агенцията.

"Twitter не използва политическа идеология при вземането на решенията си за категоризирането на съдържанието или за прилагането на правилата ни", заяви Дорси и призна, че Twitter не е бил подготвен за огромните кампании с манипулиране на общественото мнение в социалните мрежи през последните години.

По време на предизборната кампания през 2016 г. хиляди фалшиви акаунти предизвикваха спорове сред избирателите с обсъждане на деликатни теми като расизма или имиграцията, отбелязва АФП.

(БТА)

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 7 месеца

Въобще не разбрах тая за какво се бори. Говори ли говори и нищо не казва.

8

Немо

преди 7 месеца

Когато същите се ползваха за бунтове в Украйна Тунис и Египет - това беше повик на свободата . Когато този повик на свободата е насочен към САЩ това е дезинформация и Фалшиви новини.

7

sdtk

преди 7 месеца

дали ще реагират на дезинформация на САЩ спрямо някоя друга държава?
В колко държави се намесиха в изборите?