Снимка: БТА, архив

Макар броят на мигрантите, които преплават Средиземно море, за да стигнат в Европа да намалява, броят на удавилите се расте. Това се казва в доклад на Агенцията за бежанците на ООН, публикуван днес в Женева.

Според анализа над 1600 души са се удавили от началото на годината. Най-много са потънали във водите между Африка и Испания, между Либия и Италия са изброени поне 50 инцидента, последните 7 - през юни.

На всеки 18 успешно, стигнали до Европа, един умира, докато през миналата година съотношението е било 42:1, съобщават от агенцията на ООН. Април е бил най-смъртоносният месец.

78 души са загубили живота си по сухоземните граници на ЕС, в сравнение с 45-ма миналата година.

Докладът на ООН критикува властите и на Балканите, като посочва, че по българско-турската граница има случаи на недопускане на бежанци, търсещи убежище в ЕС. Споменава се за достоверни свидетелства, че хора се връщат, без да им се даде право да подадат молба за бежанци, което е задължение по международното право.

Подобни инциденти стават още в Гърция, Хърватия, Унгария и в балканските държави по маршрута към Западна Европа.

“Докладът за пореден път потвърджава, че Средиземно море е едно от най-смъртоносните”, заяви шефът за Европа на агенцията Паскал Моро.

Според него въпросът вече не е “дали Европа може да управлява миграцията, а дали може да наложи хуманността, за да спасява живот”.

Статистиката на световната организация показва 130% увеличение на миграционния поток към Испания и 88% през Гърция в сравнение с 2017-а. Единствено напливът към Италия е намалял с 81%.

ООН призова през август европейските лидери да увеличат усилията да осигурят сигурни и легални пътища за бежанците, включително като увеличат местата за преразпределение и улеснят събирането на семейства.

В същото време през лятото няколко кораба, плаващи под различни флагове, спасили мигранти в морето, трябваше да чакат с дни, да ги свалят на брега, след като Италия отказа да ги приема. Няколко съда дори бяха върнати и разтоварени в Либия, макар Европейската комисия да обяви, че тя не е безопасно място, където търсещите закрила могат да я намерят.

Агенциите за бежанците и за миграцията на ООН са инициатори за създаването на дебаркационни платформи в Северна Африка. В тези лагери спасените в морето ще изчакват докато европейските служби преценят дали те се нуждаят от закрила и бъдат приети в ЕС, или пък са икономически имигранти и трябва да бъдат върнати у дома.

Европейските лидери през юни приеха идеята, но разговорите между страните членки от ЕС вървят трудно, като никоя държава не желае да поеме инициатива да преговаря с африканските правителства за разкриване на лагерите.

През юли Европейската комисия предложи концепция, предвиждаща в африканските центрове всеки казус да се решава до 8 седмици. Като изрдръжката, екипите и управлението им е за сметка на европейския бюджет.

Очаква се седмицата да е в центъра на неформалната среща на върха на ЕС на 20 септември в Залцбург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase