Снимка: архив, Ройтерс

Май само управляващите не искат да признаят – чуждестранните инвестиции продължават все така трайно да заобикалят България. Тенденцията се вижда съвсем ясно, но години наред нито една политическа сила, която е на власт, не желае да изрече публично и официално този факт.

Дори от Българската агенция за инвестиции, които пряко комуникират с желаещите да разкриват тук чужди фирми, често се оправдават с това, че данните на Българската народна банка (БНБ) не са съвсем изчерпателни и обикновено се ревизират в посока нагоре. Факт е, ревизират се, но въпреки това обемът на чуждестранните капиталовложения у нас остава далеч от желаното, а потенциалните инвеститори сякаш все по-трудно се "лъжат" да дойдат тук.

Данните се неглижират и от Министерството на финансите, които всяка година в доклада за държавния бюджет (в частта за състоянието на българската икономика) добавят едно-две изречения по въпроса. И толкова.

Но да представим някои цифри. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен - около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв., но това е предимно благодарение на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач.

Това каза изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев на пресконференция днес, по време на която бяха представени резултатите от анализ на чуждестранните инвестиции в България в периода 2007-2017 г. Анализът е разработен от експертен екип на БСК, с ръководител Камен Колев – зам.-председател на камарата.

Данните показват, че само за десет години преките чуждестранни инвестиции са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. те падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП - от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г. "Вече дори средствата от емигрантите са повече от чуждите инвестиции", каза Радосвет Радев. И е съвсем прав.

Investor.bg редовно публикува данни на БНБ, според които тази тенденция е факт от поне една петилетка. За цялата 2017 г. сънародниците ни, които работят зад граница, са пратили на близките си в България над 1,15 млрд. евро. Това е с 284 млн. евро повече отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите възлизаше на 869 млн. евро. За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро.

Според бизнеса атрактивната данъчна среда у нас не е достатъчен стимул за чужди капиталовложения. "До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат", каза още Радосвет Радев.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase