Снимка: Bulgaria ON AIR

Цената на природния газ ще се увеличи от 1 октомври, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов. "Булгартрансгаз” прогнозира поскъпване на синьото гориво от 15%, като това би било второто сериозно увеличение след поскъпването от 11% през юли. До 10 септември дружеството трябва да внесе своето заявление в КЕВР, а до 30 септември Комисията ще се произнесе за окончателната цена на природния газ за последното тримесечие на 2018 г.  През последната година това ще бъде четвъртото поскъпване.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев предположи, че ако газът ще поскъпне с около 15%, цената на парното ще скочи с не повече от 5-6%.

"Понеже имаме един единствен доставчик на газ - "Булгаргаз", на всеки 3 месеца цените се определят по формула. Идва следващият ценови период. Този път няма накъде. Няма акумулатор, който да не позволи цената на газа да не скача", обясни проф. Тасев.

Той подчерта, че в случая държавата не може да се намеси, защото ще наруши няколко закона и ще бъде осъдена от Европейската комисия. По думите му поскъпването е очевидна необходимост, която ще преживеем и не трябва да се спекулира със страховете на хората.

В предаването "Денят ON AIR" проф. Атанас Тасев отбеляза, че газовият хъб "Балкан" е план Б на държавата и вече сме си научили урока, тръгвайки от Европейската комисия.

"Проектът е включен в списъка с проекти, които представляват общ интерес на страните членки в ЕС", каза той и добави, че това може да превърне газовия хъб от химера в реалност.

Енергийният експерт посочи още, че след като "Инерком" обжалва забраната на КЗК да закупи ЧЕЗ, отново сме пред риск срещу държавата да бъде заведено поредно арбитражно дело. Проф. Тасев предупреди, че досега не сме спечелили нито едно арбитражно дело. Според него най-добрият сценарий е сделката да приключи и ако не се спазват изискванията на лиценза, то той ще бъде отнет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase