снимка: Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа Facebook заяви, че е разследвала хиляди приложения и е блокирала 400 от тях, откакто скандалът за изтичане на данни се разрази през март.

Това е двойно повече от цифрата, която компанията бе заявила преди това. Facebook е предприела тези стъпки „поради опасения, свързани с разработчиците, които са създавали приложенията, или за опасения как информацията, която хората са избрали да споделят с приложението, може да бъде използвана - което сега разследваме в много по-голяма дълбочина", се казва в съобщение в блога на компанията, цитирано от Bloomberg.

Едно такова разследване над приложение, наречено myPersonality, е довело до пълната му забрана, защото апликацията не е съдействала за прегледа и „защото е ясно, че те споделят информация с анализатори, както и фирми с ограничена защита". Четири милиона потребители, които са избрали да споделят своята информация с myPersonality - приложение за викторина, което е било активно преди 2012 г., ще бъдат уведомени чрез профилите си в Facebook, казва гигантът на социалните медии.

Facebook засилва стандартите за защита на неприкосновеността на личния живот, особено по отношение на връзките с разработчиците, след разкритията по-рано тази година, че фирмата за политически консултации Cambridge Analytic е получила информация за 85 млн. потребители на Facebook без разрешението им. Това доведе до огромно обществено недоволство и засилен контрол над Facebook, включително и до показания на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг в Конгреса.

Защо обаче собственито ѝ приложение Onavo бе блокирано от магазина за приложения на Apple вижте в продължението на материала в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase