Снимка: Pixabay

Акушер-гинеколозите не са убийци, но не са и богове. Те не са и акробати, за да скачат по корема на родилките.

Това обясни д-р Валентина Григорова, която е акушер-гинеколог и зам.-директор на Първа АГ болница "Света София".

Коментарът й идва дни след поредната смърт на родилка. 33-годишната Ренета почина в болницата в Сливен малко след раждането на първото си дете. Родителите й разказаха, че преди да издъхне, тя споделила, че акушерите използвали варварски методи на израждане.

Вчера стана ясно, че при друг смъртен случай на родилка, 38-годишната Маргарита в Плевен, разследването е открило лекарска грешка. Според одитния доклад тя не е могла да бъде интубирана, но лекарите не знаели това, защото не са направили предварителен преглед. Това е довело до усложнения и задушаване.

Още по темата

В обществото се повдигна дебат срещу остарелите методи на израждане в България, появи се и дори и подписка с призив за прекратяването им.

"Квалификациите скачане по корема, натискане и други подобни не са най-удачните. Акушер-гинеколозите не сме акробати. Правим всичко, което е необходимо, за да завърши раждането успешно", каза д-р Григорова пред Нова тв.

Тя допълни, че е много лесно отстрани да се правят коментари, но те трябва да се дават само от хората, които са присъствали и са участвали в раждането.

"Когато гинеколог води едно раждане, не можете да си представите за какво напрежение става въпрос, когато има проблем и за колко секунди трябва да се вземат необходите решения", допълни тя.

Д-р Григорова обясни, че методът на притискане на корема на родилката в стария му вариант не се прилага.

"В момента това се прави понякога, но когато главата на бебето е на изхода на таза и става въпрос за малко подпомагане, а не за силен натиск", разясни специалистът.

Д-р Григорова призова нещата да не се преекспонират, за да не се настройва обществото срещу лекарската общност: "Ние не сме убийци, но не сме и богове".

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че е много важно да се обсъди темата за лекарските грешки.

"Това е много специализиран дебат, който касае не всички лекари, а само специалистите", каза той. Според него грешките са последствие от лоша организация на системата и от лошо обучение.

У нас няма регистър на лекарските грешки и колко често се случват. Според 8-годишно проучване в САЩ 250 000 души годишно умират в резултат на медицински грешки. Това е третата причина за смъртност след онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания.

"Човек се учи от грешките си. Лекарите не са зли демони, които искат да убият пациент. И те са хора, и те могат да сгрешат. Медицинската общност трябва да има куража да казва тези неща и да се учи от грешките си. Само така могат да се предотвратят бъдещи такива", смята д-р Кацаров.

Коментари Напиши коментар

46

🤐

преди 3 години

Защо трябва да се правят на ***? И как не разбраха, че не трябва да приемат всичко дословно. Скачане по корема, много ясно, че не са скачали с крака отгоре!!! Господи...

45

ши

преди 3 години

До Trколко трогателно направо да заплаче човек като чете хвалебствията ти а и мъжът ти той каква роля играеше там помагаше ли при раждането или само наблюдател а и говориш само за акушерка ,лекар присъства ли

44

гошо

преди 3 години

До Много шизофренвземи си го изрoди сам многознайко