Снимка: Pixabay

Нова измама по телефона набира скорост у нас. Повиквания с код +386 заливат стотици българи, а връщането на обаждането струва скъпо.

Кодът +386 е на Словения, но се оказва, че той е измама, защото под него е маскиран телефонен оператор в Косово, където обажданията са по-скъпи от тези в ЕС. Ако човек се излъже да върне пропуснато обаждане от номер с такъв код, започва нова атака с обаждания от други точки по света. 

Още по темата

При предишната измама, когато стотици българи получаваха обаждания от екзотичния остров Възвесение, сметките натежаваха с по 7-8 лева на върнато повикване.

"Не спират да звънят, за един ден имах 70 пропуснати повиквания", обясни пред Нова един от ужилените. Когато звъннеш обратно отсреща се чуват или сигнал свободно или разговори на неразбран език.

"След като вдигнах, започнаха да ми звънят от всякакви дестинации – Литва, Конго, Сиера Леоне, Босна и Херцеговина...", обясни друг потребител.

През последните дни сигналите от измамени към телекомите също зачестяват. За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията от докладваните от абонатите номера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase