Снимка: Pixabay

Намалените обеми на икономиката на Венецуела са резултат от централизацията на икономиката и държавната регулация на цените. Липсата на демокрация води до катастрофи. Не можем да говорим за силна икономика без наличие на демокрация. Това каза Момчил Инджов, журналист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Централизацията на икономиката не е нещо нормално. Хората не са стимулирани да произвеждат стоки. Инвеститорите се изтеглиха от страната и много търговци прекъснаха отношенията си с Венецуела“.

Инджов коментира, че държавният контрол върху цените се оказва решаващ за напускането на инвеститорите и търговците. Той поясни, че поставянето на конкретни цени на продуктите лишава търговците от възможността да продават за сумите, за които искат да го правят и съответно да получат търсената от тях печалба.

Според госта „социализмът на XXI век“, чието начало е поставено от предишния президент на страната Уго Чавес и в момента настоящият президент Николас Мадуро се опитва да продължи, е спорен като понятие и не е ясно доколко той е такъв.

"Именно това политическо управление се оказва решаващо за изоставането на страната, която допреди 17 години беше една от най-силно икономически развитите в района. Най-вредното нещо за една държава е едноличната власт, а във Венецуела тя е точно такава“.

Журналистът посочи, че ако наистина има недоволства срещу сегашното управление, то последващ военен преврат ще се окаже логичен.

„Военен преврат е оправдан в голяма степен. Режимът на Мадуро не приема народния вот. Жителите на страната дават по-голямата си подкрепа именно за опозицията. Превратът е донякъде очакван. Всяко действие ражда противодействие“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Коментари Напиши коментар

18

Имаме жесток опит

преди 7 месеца

У Нас жесток удар срещу икономиката нанесоха розовите крадливи социалистчета от кръга ЖАН Виденов .След като удариха БЪлгария с нагло вреден НЕЗАКОНЕН ДДС .ударно ликвидираха стотици хиляди фирми износителки на родна продукция. С дъмпинг през партиини фирмички удариха производителите за родния пазар.
Подариха най апетитните заводи на комсомолски некадърници и ограбиха банките и спестяванията на милиони чрез кредитните милионерчета и хипер инфлация.

17

Има Евросоциализм

преди 7 месеца

Цяла Европа с е управлява от евро социалисти..Често са нарочно наркотизирани с цел ограбване безнаказано на десетки и стотици билиони euro годишно през различни неносещи никакви доходи обектчета.
Имитира с е демокрация/демоглупация/ вкл в САЩ чрез пси активни нарко спец добавки/вкл подсладители в лекарства напитки и храни/ и пси препрограмиращи видео клипове по тв и интернет.

16

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 16

Има ПСЕВДОдемокрация, няма икономика - справка България.