Снимка: Pixabay

Бърнаут е крайната точка в изтощението след претоварване, стрес, преумора, при която негативните ефекти не могат да се възстановят лесно. Обикновено се иска специална промяна в условията на работа и живот. Това обясни Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България и член на The Organization Development Institute (USA), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Това състояние не се поражда само от организацията на труда и управлението. Понякога е заради токсични отношения с колегите, неразбиране, конфликти, конкуренция на самото работно място“.

По думите му понякога прегряването е ефект и от битието.

„Бърнаут е реалност, за него се правят програми. По-добре е за него да се прави превенция и то по-рано, така че да се гарантира у хората капацитет за справяне и за разпознаване на ранните признаци. И оттам нататък една грижа, която и самият човек полага, когато е информиран и има умения“.

Димитров обясни, че ранните признаци са раздразнителност и това, че не те радва това, което доскоро е било смисъл на живота ти, на дейността ти, на ролята ти в работата.

„Ранни признаци са също тревожност, безпокойство без ясен обект, чувство за заплаха, несигурност. Това може да се срещне в обществото ни навсякъде“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

24

До 10

преди 6 месеца

"Пи чове нервните клетки не се възстановяват . гледайте си здравето.Гледайте си семейството и им ............на изедедниците. С работаа честна се става гърбат и никога богат."

Ей на този мързел и глу.пак трябва да му се тегли един як шут и да ходи на сметището да се рови из боклука.
Заради такива ска.па.няци България ще затъва. Работа много, но никой не иска да работи. На такива давам заплата НУЛА!!!

23

До 15

преди 6 месеца

"...да работиш цял живот за хляб и да те унижават като куче"

Поредните празни приказки на някакво плямпа.ло. Естествено, че всички хора по света работят за хляба си. Това е толкова нормално.
Ако някой те унижава - бягай и си търси работа, която ще ти доставя удоволствие. Също така, на село има работа за хиляди хора. Само ако ти се работи, естествено. Ако само се оплакваш, значи сам си си виновен. Винаги има стотици варианти. Търсещите хора намират това, което им е необходимо. Махай капаците.

22

До 15

преди 6 месеца

"Е то в трудов лагер как да се чувства човек.Какво изобщо се гаврят дори и
в тази статия,да работиш цял живот за хляб и да те унижават като куче."

Обърни се към баба ти Корни за помощ.
Нали знаеш, че почти всички работодатели и бизнесмени в България са червени милионери, даващи най-ниските заплати в ЕС. Трябва да премахнем комунягите и да спрем да им работим, за да фалират. Друг път няма. Лошото е, че така са се окопали, че имат по 10 фирми, по няколко хотела и са могъщи рентиери. Мислете!!!