Снимкa: Reuters, архив


Македонската полиция арестува седем души, за които се предполага, че са се сражавали заедно с ислямистки бунтовници в Сирия и Ирак. Някои западни дипломати твърдят, че те могат да представляват заплаха за сигурността на Балканите.

Арестуваните са на възраст между 23 и 41 години и са обвинени в два отделни случая от 2015 г. до 2016 г., за участие във военни действия в Сирия и Ирак. Ако бъдат признати за виновни, ги очакват 10 години затвор.

Още по темата

"Мигрантите не представляват заплаха за България, тъй като те минават оттук транзит. Дори тези, които получават статут не остават в страната ни. Проблемът обаче е, че допускаме да прескачат границите ни. Това, че си затваряме очите, някой ден ще ни струва много", коментира в студиото на "Денят ON AIR" журналистът и преводач Мажд Алгафари.

По-рано днес служител на Столичната дирекция на вътрешните работи беше задържан за превозване на мигранти. Полицаят е взел 2000 лева, за да извърши два курса от Бургас до София.

"Балканите се намират под сериозна заплаха. В Босна има близо 6000 крайно радикализирали се екстремисти, които са опасни и за Косово, и за Македония. Те са преминали през бойния опит на Сирия и притежават каналите, връзките и огромното си желание да наложат собствените си екстремални виждания на Балканите", каза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че трябва много сериозно да се погледне на този проблем.

"Доста държави, сред които Франция, Германия и Русия, взеха мерки срещу хора, за които се предполага, че са участвали в сражения на територията на Сирия. Те промениха своето законодателство. Участието в подобни организации, дори в чужда държава, се счита за криминално проявено деяние и се наказва от закона. Това трябва да се случи и в България", допълни още Димитър Гърдев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase