Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо увери, че въпреки напреженията заради задържането на американски пастор и други разногласия, Турция остава ключов съюзник в НАТО, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

САЩ възнамеряват да работят в сътрудничество с Турция въпреки наложените от администрацията на Тръмп санкции срещу двама турски министри заради продължаващото държане в затвор на американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен от Анкара в шпионаж и подкрепа на тероризма.

Още по темата
На въпрос по време на среща на външните министри на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Сингапур дали този проблем застрашава членството на Турция в НАТО Помпейо отговори: "Турция е партньор в НАТО, с който САЩ имат пълното намерение да продължат да работят в сътрудничество".

Помпейо изрази надежда, че спорът около задържането на пастора и на трима местни служители на Държавния департамент ще бъде решен в близките дни.

Той призова международната общност да продължи да поддържа дипломатическия и икономически натиск върху Северна Корея докато Пхенян не се откаже от ядрените си оръжия, предаде Франс прес.

На срещи в рамките на форума на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) "настоях колко важно е да се запази дипломатическият и икономически натиск върху Северна Корея с цел постигане на окончателна и напълно проверена денуклеаризация, за каквато се ангажира КНДР", заяви Помпейо.

"Ясно е, че нашите партньори и съюзници в АСЕАН знаят колко важна е денуклеаризацията на Северна Корея за собствената им сигурност", добави той.

Ето защо "им препоръчах строго да прилагат всички санкции, включително пълното прекратяване на незаконни прехвърляния на петрол от кораб на кораб" за доставки в Северна Корея, заяви Помпейо.

Той по-конкретно разкритикува Русия, като спомена информации, че тя продължава да търгува със севернокорейци и да предлага работа на експатрирани севернокорейски работници, които са важен източник на приходи за режима в Пхенян.

"Това би било нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и всякакво нарушение ще се приеме много сериозно от САЩ", каза Помпейо и заяви, че ще обсъди въпроса с Москва. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase