Снимка: архив, Reuters

Русия е позволила на хиляди нови севернокорейски работници да дойдат в страната и е издала нови разрешения за работа, което е потенциално нарушение на санкциите на ООН, предаде Ройтерс, като се позовава на информация на в. "Уолстрийт джърнъл".

Над 10 000 нови севернокорейски работници са се регистрирали в Русия от септември, пише изданието, като се позовава на данни на руското министерство на вътрешните работи. Данни на руското министерство на труда, с които се е запознал вестникът, пък показват, че най-малко 700 нови разрешителни за работа са били издадени от Русия на севернокорейци от началото на тази година.

ООН наложиха санкции на Северна Корея с цел намаляване на потока на пари за страната и упражняване на натиск над Пхенян да се откаже от ядрената си програма.

Американски представители сега разследват евентуални нарушения на санкциите. Руското външно министерство засега не е коментирало информацията, пише БТА.

"Абсолютно ясно е, че Русия трябва да направи повече. Русия казва, че иска по-добри отношения със САЩ. Ето защо Москва трябва да докаже, че сътрудничейки с нас, тя не работи против нас по тази заплаха за всички страни, която се нуждае от спешно решение", каза говорител на Държавния департамент.

Той добави, че се смята, че севернокорейските работници в Русия изпращат на Пхенян годишно 150 - 300 милиона долара.

"Сега е време за Русия да предприеме действия. Москва трябва незабавно и изцяло да приложи всички санкции на ООН, които тя прие", допълни говорителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase