Снимка: БТА

Столицата на Венецуела Каракас бе засегната от спиране на тока, което обхвана 80 процента от 6-милионния град. Президентът Николас Мадуро заяви, че то е било причинено от саботаж на опозицията и че извършителите скоро ще бъдат арестувани, предаде Франс прес.

Сривът на обществените услуги в потопената в политическа и икономическа криза страна редовно се приписва от властите на вдъхновени от опозицията "саботажи", отбелязва АФП.

"Те саботираха електропреносната система на Каракас. До няколко часа ще ги заловим и не се изненадвайте, ако сред тях има политически лидери и интелектуалци", заяви Мадуро в обръщение по държавната телевизия.

Спирането на тока парализира за три часа транспорта, търговията, телефонните комуникации и интернет. Международното летище на Каракас спря работа за около час. Засегнати са били и болнични заведения като родилен дом в западната част на столицата.

Опозиционният лидер Енрике Каприлес пък заяви, че е всеизвестно, че парите за сектора на електроенергетиката са откраднати.

"Става дума за милиони долари. Сключени договори не са били изпълнени, не е извършвана и поддръжка", каза той.

Според министъра на електроенергетиката Луис Мота, който се позовава на доклад на разузнаването, неизвестни лица са срязали трансформаторни кабели в централа в северния щат Миранда.

Спирането на тока е нещо обичайно във Венецуела, особено в провинцията. В редица западни щати на страната има режим на тока, който понякога е спиран за по 12 часа, пише БТА.

Правителството обвинява политическите си опоненти за тези инциденти с цел покачване на общественото недоволство, а опозицията заявява, че причината са негодните инсталации, в които не се инвестира достатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase