Снимка: Reuters

Партията на френския президент Еманюел Макрон е уволнила охранителя, заснет на видео заедно с президентския съветник, който напада първомайски демонстрант, предаде ДПА.

Още по темата
Председателят на партията "Република, напред!" Кристоф Кастанер съобщи пред разследваща сенатска комисия, че служителят по сигурността Венсан Крас е бил уволнен, след като по-рано този месец прокуратурата е започнала разследване срещу него за инцидента.

По думите на Кастанер, тъй като охранителят му бил казал, че по време на протестната демонстрация е действал като жандармерист резервист, от партията не сметнали за нужно да уведомят съдебните органи за случилото се.

Днес Националното събрание - долната парламентарна камара - ще обсъжда два вота на недоверие към правителството, но партията на Макрон и нейните коалиционни партньори не са под заплаха, защото разполагат с 358 от 577-те депутатски места. Опозицията обвинява президента, че е прикрил действията на своя съветник Александър Бенала, който първо бил отстранен от работа за 15 дни и после върнат на работа, а за инцидента не е било съобщено на прокуратурата.

След като вестник "Монд" идентифицира Бенала на видео, на което се вижда как той бие демонстрант, прокуратурата започна разследване. Елисейският дворец уволни Бенала, като се позова на нови доказателства срещу него, вкл. за неправомерно получен достъп до поверителен полицейски видеозапис от инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase