Снимка: Reuters

Куба планира конституционни реформи, които ще легализират еднополовите бракове, ще признаят частната собственост на кубинците и ще учредят поста премиер наред с президента.

Новият основен закон на страната ще въведе и ограничение държавните постове да се заемат за максимум два мандата от по пет години, но и ще запази ролята на комунистическата партия като единствена политическа сила в страната.

Кубинският парламент одобри вчера кабинета, назначен от новия президент Мигел Диас-Канел, в който постовете си запазват повечето министри от правителството на Раул Кастро, с изключение на ключовия пост на икономическите реформи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новият Министерски съвет има 34-ма членове. Постовете си на заместник-председатели (вицепрезиденти) запазват участниците в революцията от 1959 г., 86-годишният Рамиро Валдес и 76-годишният ген. Улисес Росалес дел Торо, както и Рикардо Кабрисас Руис.

Министрите на външните и вътрешните работи, на отбраната, външната търговия и финансите остават същите.

Главната промяна, която отбелязват наблюдателите, е отсъствието на Марино Мурильо, който отговаряше за икономиката, и който помагаше на Раул Кастро в течение на десетилетие за въвеждането на частната инициатива в социалистическото стопанство. Новият министър на икономиката и планирането се казва Алехандро Хил, съобщи ТАСС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase