Снимка: архив, Булфото

Задължителната военна служба бавно се връща на мода в Европа. Преди дни Франция се присъедини към увеличаващия се брой на европейските държави, които отново въвеждат военното обучение за младите хора.

Спазвайки предизборните обещания на президента Еманюел Макрон, правителството му представи план, според който всички 16-годишни френски младежи ще подлежат на задължителна служба, разделена на два етапа.

Първият е задължителен и доста се различава от класическото разбиране за военна служба, той ще е с продължителност 1 месец, в който акцентът ще е гражданската култура. Младите французи могат да се занимават с преподавателска дейност, с работа в благотворителни организации или пък да участват в традиционни военни учения заедно с полицията, пожарната или армията.

Още по темата

Вторият етап е незадължителна служба с продължителност между 3 и 12 месеца – през това време младите хора могат да работят в сферата на отбраната и сигурността, на социалните грижи, опазването на околната среда и на наследството.

С връщането на задължителната служба френското правителство се надява да насърчи социалното сближаване, да поощри и поддържа чувството за активност на гражданите, пише "Сега".

Програмата ще започне през 2019 г. и се смята, че ще струва по около 1.6 млрд. евро годишно. Франция отмени задължителната военна служба през 1997 г., когато президентът Макрон е бил на 18 години и той не е бил в армията. Той е и първият държавен глава на страната, който не е изкарал военна служба.

Франция е поредната държава на Стария континент, която връща задължителната служба в името на страната. Миналата година Швеция обяви, че ще въведе отново задължителната военна служба – седем години след като я премахна.

Правителството посочи като причина за решението си руската военна активност и малкия брой на кандидати за армията. Стокхолм обяви, че ще бъдат привикани 4000 мъже и жени, за да служат в армията – те ще бъдат избрани от около 13 000 души, родени през 1999 г.

През 2016 г. Литва също въведе военна повинност, след като Русия анексира Крим. В армията са длъжни да постъпят мъже на възраст между 18 и 26 години. Службата трае 12 месеца. Изключения се правят за студенти и самотни бащи.

Решенията на властите в тези държави са рязка промяна в сравнение с десетилетия по-рано. Днес обаче напрежението в световен мащаб непрекъснато се увеличава и е обосновано младите хора да бъдат обучени, за да знаят как да действат в определени ситуации, ако се наложи.

Къде по света е задължителна военната служба?

Южна Корея
Сеул все още воюва с Пхенян и затова има строга система за задължителна военна служба. Всички физически здрави мъже са длъжни да служат 21 месеца в армията, 23 месеца във флота или 24 месеца във военновъздушните сили. Те имат възможност да служат също в полицейските сили, бреговата охрана и в някои специални правителствени части.

Изключения се правят само за южнокорейци, които имат сериозни спортни постижения – спечелили са златен модел на олимпийски игри или на Азиатските игри например. Южнокорейското правителство също така прави и еднократни изключения и за спортисти. Подобно решение беше взето през 2002 г., когато азиатската страна беше домакин на Световната купа по футбол през 2002 г. и отборът се класира на полуфиналите.

Северна Корея пък е държавата, където задължителната военна служба е най-продължителна в целия свят – 11 години за мъжете и 7 години за жените.

Еритрея
Мъжете и младите неомъжени жени в Еритрея са задължени да преминат през 18-месечна военна служба. Според организации за защита на правата на човека службата често продължава години наред, а в някои случаи и неопределен период от време. "Военнослужещите продължават да са ангажирани с различни граждански и военни задачи. Това си е вид принудителен труд", предупреди "Амнести интернешънъл" през 2015 г. Според правозащитните организации задължителната военна служба е сред основните причини, които принуждават жителите на Еритрея да бягат от родината си.

Швейцария
В Швейцария военната служба е задължителна за мъже на възраст между 18 и 34 години. Страната отхвърли отмяната й през 2013 г., когато за трети път се състоя референдум по въпроса. Военната служба в Швейцария продължава 21 седмици, като всяка година се провежда допълнително обучение.

Швейцарците, които отказват да влязат в армията по религиозни и др. причини, могат да се запишат в гражданска служба. Жените не са задължени са служат в армията, но могат да го направят доброволно.

Бразилия
Военната служба е задължителна за момчетата, навършили 18 години. Продължителността й е между 10 и 12 месеца. Изключения се правят по здравословни причини. Заради обучение в университет военната служба може да се отложи във времето. Често годни за военна служба младежи обаче не се приемат в армията, тъй като има прекалено много момчета, а няма достатъчно места в определена година. За да влязат в казармата, младите бразилци преминават през сериозни физически тестове. Войниците получават малка заплата, безплатна храна и настаняване, което е сериозен стимул за по-бедните бразилци.

Израел
Военната служба в Израел е задължителна за жени и мъже. Мъжете служат в продължение на 3 години в отбранителните сили, а жените – около 2 години. Това се отнася за израелски граждани, живеещи както в страната, така и в чужбина. Изключения се правят по медицински причини, за новопристигнали имигранти и за определени религиозни групи. При дадени обстоятелства спортистите могат да изкарат  по-кратка служба.

Сирия
Военната служба е задължителна за всички сирийски мъже. През март 2011 г. президентът Башар ал Асад подписа указ, с който намали престоя в армията на наборници от 21 на 18 месеца. Държавните чиновници, които не отбият службата си, могат да загубят работата си. Според "Амнести интернешънъл" сирийците, които избягат и не влязат в армията, ги грози възможността да бъдат вкарани в затвора за 15 години.

Грузия
През 2017 г. Министерството на отбраната върна военната служба само осем месеца след като я премахна. Новата система включва бойно обучение в рамките на три месеца и след това още 9 месеца, пред които младежите помагат на професионалната армия.

Турция
Всички мъже на възраст от 20 години отбиват военен дълг към родината. Службата в армията продължава между 6 и 15 месеца.

Гърция
Задължителната военна служба се отнася за мъжете, навършили 19 години. Престоят им в армията продължава 9 месеца. В Кипър след навършването на 18 години всички мъже, включително и тези с кипърски произход, са длъжни да влязат в армията.

Иран
Военната служба е задължителна за мъже над 18-годишна възраст. Тя продължава 24 месеца.

Куба
Мъжете на възраст между 17 и 28 години служат в армията за срок от две години.

Къде сме ние?

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята и в България да се върне задължителната наборна военна служба, която беше премахната преди десет години. Срок, в който това ще стане, засега не е поставен.

Каракачанов много държи и на доброволната военна служба, както и на въвеждането на военно обучение в училищата. Министърът вижда това като първа крачка към връщането на задължителната наборна военна служба и в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase