Снимка: Reuters

Някои от спасените в Тайланд деца са били извадени от пещерата на носилки, докато са спели, предаде Франс прес, цитирайки участвал в операцията член на спасителния екип, бивш командос от тайландския военноморски флот.

"Някои от тях бяха заспали, други мърдаха пръсти (като че ли бяха) гроги. Но дишаха", обясни капитан Шаянанта Пееранаронг, който беше последният, излязъл от пещерата след спасяването на 12-те млади футболисти и техния треньор, които останаха в нея повече от две седмици.

Още по темата

"Работата ми беше да ги придвижвам" към изхода, добави той, уточнявайки, че децата са били привързани към носилка преди евакуацията. По пътя е имало разположени лекари, които са проверявали състоянието и пулса им.

Вчера ръководителят на управляващата хунта Прают Чан Оча заяви, че спасителите са дали на децата леки успокоителни, за да им помогнат да се успокоят, отбелязва АФП.

При тридневната операция по изваждането на младежите на възраст от 11 до 16 години и техния 25-годишен треньор загина член на спасителния екип, който помагаше в носенето на бутилки с кислород. Пещерата е с тесни коридори и беше частично наводнена. Нито един от 13-те младежи не беше тренирал гмуркане, някои не умееха и да плуват.

Тайланд се обърна към 13 гмуркачи от световна класа, включително австралиецът Ричард Харис, който е анестезиолог, обясни днес ръководителят на кризисния екип Наронгсак Осотанакорн, подчертавайки, че без този австралийски лекар операцията по евакуирането е щяла да бъде невъзможна.

На видеоклип от спасяването на футболистите, публикуван на Facebook страницата на тайландските военноморски командоси, се вижда, че някои от тях са били изнесени на носилки, с водолазна екипировка и очевидно са упоени.

 

Коментари Напиши коментар

6

...

преди 9 месеца

Ахх Василева, Василева... Язък, че не умряха нали? Такива хубави статии с толкова много гледания щяха да станат.Много ясно, че ще ги упоят. Ти какво искаш? Да получат паник атака с водолазна маска и да се удавят? Шматка. Хвала на геройте, които спасиха тези деца и на тайландския водолаз, който даде живота си за да спаси техния!

5

българка

преди 9 месеца

Мдаааааа - ключова фигура е бил .........анестезиолога !!! Освен водолазите, разбира се ! На децата са им били давани успокоителни, разбирайте - били са полуупоени ! Няма как едно 10-12 годишно момче да издържи психически и физически на такъв тежък преход. Не се знае кое дете как ще се държи при рисково преминаване през тунели, дупки, кал, вода, а в пещерата няма кой знае какви възможности за реакция от страна на спасителите! ДЪЛБОК ПОКЛОН НА ВСИЧКИ, РИСКУВАЛИ ЖИВОТА СИ, ЗА ДА СПАСЯТ ДЕЦАТА!!!

4

Анонимен

преди 9 месеца

До Анонимен

джепчийството

Браво - точно така се пише