Снимка: БТА

Папа Франциск заяви, че "съучастническото мълчание" е позволило насилието да обхване Близкия изток и да прогони десетки хиляди християни от домовете им. Светият отец каза, че отправя обща молитва за мир в Близкия изток с православни патриарси и водачи на Римокатолическата църква, предаде Асошиейтед прес.

Франциск беше домакин на екуменична служба, отслужена в град Бари, разположен на адриатическото крайбрежие на Италия и смятан за мост между Изтока и Запада, защото там се пазят мощите на важния за православния свят свети Николай Чудотворец, пише БТА.

Още по темата

Франциск посрещна патриарсите пред базиликата "Свети Николай" и всички заедно слязоха в криптата й, за да се помолят пред мощите на светеца и да запалят пламъка на мира, символизиращ единството на християните.

От години във Ватикана изразяват безпокойство за съдбата на християните, които са прогонени от християнски общини в Близкия изток, водещи началото си от времето на Христос, отбелязва АП. Миналата седмица Франциск заклейми интензивните атаки в Южна Сирия, при които загинаха десетки хора, а десетки хиляди бяха принудени да избягат.

Във встъпителната си молитва Франциск заяви, че Близкият изток е изворът на християнството, където древните християнски обичаи и наследство са запазени и където "е коренът на душите ни".

Но през последните години регионът бе "покрит от тъмните облаци на войната, насилието и разрушението, случаи на окупация и различни прояви на фундаментализъм, принудителна миграция и пренебрежение", каза той.
"Всичко това стана при съучастническото мълчание на мнозина", заяви папата. "Близкият изток стана земя на хора, които изоставят собствените си земи."

По време на службата имаше песнопение на арабски, прозвуча и католическа църковна песен. Франциск заяви, че православните и католическите водачи искат да дадат трибуна на тези, чийто глас не се чува. "Безразличието убива и ние желаем да издигнем гласа си срещу това убийствено безразличие", каза той. "Защото днес Близкият изток ридае, страдащ и мълчалив, докато други газят тези земи в търсене на власт или богатства."

Сред присъстващите патриарси беше вселенският Вартоломей, както и патриарсите на древните църкви на Александрия, Антиохия и Ерусалим. Биеше на очи отсъствието на Кирил, патриарха на Руската православна църква, която беше силен поддръжник на военната интервенция на руския президент Владимир Путин в Сирия, отбелязва Асошиейтед прес. Кирил беше изпратил своя заместник, митрополит Иларион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase