Снимка: Reuters

Американският държавен секретар Майк Помпейо пристигна в Северна Корея, предадоха световните агенции.

Това е негова трета визита там и първата след историческата среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун на 12 юни в Сингапур. В Пхенян Помпейо се надява да получи точни разяснения от Северна Корея относно денуклеаризацията.

Още по темата

При пристигането си Помпейо бе посрещнат от севернокорейския си колега И Йон Хо и от дясната ръка на Ким Чен Ун - Ким Йон Чхол, предаде Франс прес. Последният изигра ключова роля заедно с Помпейо в уреждането на съмита в Сингапур, допълва Ройтерс.

Целта на визитата на Помпейо в Северна Корея е въпросът с тленните останки на 200 американски военни, които са изчезнали през Корейската война. Той ще се бори и за първоначално споразумение за севернокорейските ядрени обекти, които да бъдат декларирани, каза американски представители пред Ройтерс.

Агенцията припомня, че Помпейо ще прекара ден и половина в Северна Корея, като за първи път ще нощува там.

Китайският вестник "Саут Чайна морнинг пост" пък съобщава, че държавният секретар планира да подари на Ким Чен Ун диск с песента на Елтън Джон "Роcket man", предаде ТАСС. Дискът ще бъде предаден заедно с послание от американския президент Доналд Тръмп. В миналото Тръмп бе нарекъл Ким "Малкият човек-ракета" заради ракетните изпитания на Северна Корея.

На 8 и 9 юли Помпейо ще посети Ханой, допълва ТАСС. Там той ще разговаря с висши виетнамски представители.

Същевременно агенция Киодо съобщава, че Северна Корея разглежда възможност за среща на Ким Чен Ун и Тръмп в Швейцария, предаде ТАСС. Пхенян пратил дипломати в Берн, Давос и Женева за получаване на информация от първа ръка за подходящи конферентни зали и хотели за двустранните преговори и за среща с участието и на Китай и Южна Корея, са разказали дипломатически източници.

Междувременно севернокорейският лидер изпрати послание на бившия кубински президент Раул Кастро, предаде Франс прес.

Съдържанието на писмото, донесено в Хавана вчера от висш представител, засега не се разпространява. Висшият представител е заместник-председателят на Корейската трудова партия - И Су-йон, който е имал среща с Кастро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase