Снимка: БТА

В разгара на европейската криза около приемането на мигранти и перспективите за правото на убежище се появяват опасения ще може ли Австрия, чието правителство е съюзено с крайнодесните, половин година да пилотира пропукалия се ЕС, пише Франс прес.

Канцлерът Себастиан "Курц и неговият кабинет си играят с хорските страхове и всяват раздори в ЕС", заяви във вторник евродепутатът екозащитник Филип Ламбертс пред Европейския парламент в Страсбург.

Младият 31-годишен консервативен лидер, поел властта във Виена преди шест месеца и нещо, разполага обаче със сериозна подкрепа от страна на дясната Европейската народна партия /ЕНП/, най-голямата в Европейския парламент, в която членува.

Даде му рамо и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, също от ЕНП. "Новото австрийско правителство явно е проевропейско, затова няма никакви причини да се тревожим", заяви той

По думите му коалицията на Курц няма нищо общо с тази от 2000 г., когато за пръв път в страната консервативната десница - Австрийската народна партия, се съюзи с крайнодясната партия на Йорг Хайдер.

Австрийската партия на свободата влезе във властта в родната страна на Адолф Хитлер - това породи навремето шокова вълна и ЕС държа Виена под санкции месеци наред.

Сега обаче е 2018 г. и днешното правителство "има ясна проевропейска програма. През 2000 г. нещата стояха другояче", твърди Юнкер.

Съюзници за крайната десница

Някои впрочем не споделят това мнение. "Канцлерът Курц пледира за подчертано десен дневен ред в национален и европейски аспект. Нападките му срещу бежанците засенчват спешните проблеми, разтърсващи и неговата страна, и ЕС", смята белгиецът Ламбертс.

Себастиен Маяр, директор на Института "Жак Делор", изтъква рисковете, свързани с австрийското председателство в ЕС през идните шест месеца.

"Не се случва за пръв път крайнодясна партия да се нареди сред управляващите в страна от ЕС, но политическият контекст е твърде различен, тъй като за пръв път тя има много съюзници около масата на Съвета, включващ 28-те членки на общността, например Италия, България и Финландия. Значи може да разчита на редица посредници", подчерта той пред АФП.

Успял да си пробие път до политическия връх в Австрия, обещавайки безкомпромисна миграционна политика, Курц постави този курс и сред приоритетите на своето председателство в ЕС - предимно от съображения за сигурност, защото става дума главно да бъдат защитени външните граници на общността.

С наближаването на изборите за Европейски парламент през май догодина "миграцията ще става все по-важна тема за десните и крайнодесните партии в ЕС", прогнозира Себастиен Маяр.

Във вторник евродепутатът либерал Ги Верхофстат, бивш премиер на Белгия, предупреди Курц в слово пред Европарламента: "Да председателстваш в Съвета все пак е малко по-различно от това да си канцлер на Австрия. Трябва да прехвърляте мостове, да правите компромиси". Такава е всъщност ролята на страната, поемаща ротационното председателство в ЕС - да намира подходящи решения съвместно с останалите 27 държави, които може да са на различни мнения, да сближава източните със западните страни или пък северните - с южните.

Курц впрочем постоянно се представя за политик, който "гради мостове" между страните членки на ЕС.

Верхофстат наблегна също на факта, че "миграционна криза" няма - броят на пристигащите в ЕС съществено е намалял в сравнение с масирания приток от 2015 г. заради войната в Сирия, - но има "политическа криза на гърба на мигрантите".

ЕНП, в която членува Курц, "ни повежда по пътя на страха и разделението", констатира със съжаление водачът на евродепутатите социалисти Удо Булман.

Колкото до радикалните леви (Европейска обединена левица/Северна зелена левица), те нарекоха австрийския канцлер "Орбан с бебешко лице", сравнявайки го с унгарския премиер Виктор Орбан, настроен твърде враждебно към мигрантите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase