Снимка: Pixabay

Бандата на сина на Йоско Костинбродския - Иван, е обсъждала ликвидирането на 5-има души - на 2-ма спецпрокурори, двама действащи полицаи и един бивш оперативен работник, на среща в заведение в столичния кв. "Надежда".

Още по темата
Мократа поръчка дошла от човек, който искал да отмъсти, че го разследват. Той обещал на бандата "награда от 10 кг хероин за 450 000 лв.", разкрил таен свидетел по делото. Той и още трима мъже със скрита самоличност дали показания пред полицаи и прокурори. Някои потвърдили думите си и пред съдия. За да се запази самоличността им в тайна, 4-мата са вписани в делото под номера 348, 349, 359 и 360. Единият казал, че научил за заговора от човек в групата на малкия Йоско. Срещата се провела в кафене с фитнес зала в района на столичния бул. "Ломско шосе".

Иван приел поръчката с думите: "Това ще е подарък за баща ми", а после казал за нея на доверен човек. Онзи уверил, че ще направи каквото трябва. Условието било поръчката да бъде изпълнена "в кратък срок", пише "24 часа".

От прокуратурата смятат, че замисълът е бил част от "мишените" да бъдат пребити или убити. Предлагани ли са пари в брой и как е трябвало да бъдат организирани покушенията, още не е ясно. Знае се само, че в края на март полицайка от СДВР е следена от 2-ма мъже в кола - според оперативна информация "Ауди Кю 7".

Една от версиите гласи, че мократа поръчка е дадена лично от поръчителя, а според друга тя дошла от затвора - от човек, разследван по дела за дрога и побоища. В досието му има и оправдателна присъда за изнудване на жена.

Част от информацията за поръчката била потвърдена косвено от 2-ма явни свидетели. Единият с прякор Боксьора споменал за "списък за убийства на полицай, прокурори и следователи". Уточнил, че не го е виждал лично, но научил за него от човек на високо ниво в бандата, който е сред задържаните.

Първоначално в ареста след акция на връх Шипка и други места в страната са прибрани 12 души, а един е зад решетките по друго дело. Повечето са безработни, има и охранител на трудов договор в Годеч.

След арестите четирима бяха обявени за издирване. Във вторник единият се предаде и се отърва с мярка за неотклонение подписка. Неговият син и още един от уличените са пуснати от ареста по нареждане на спецсъда, взето два часа преди полунощ в неделя.

По график на 5 юли групата трябваше ще бъде изправена пред апелативния спецсъд, който да реши окончателно кой да стои на топло в ареста и кой да се прибере вкъщи. Късно в сряда обаче заседанието било пренасрочено за идната седмица.

Делото срещу бандата е образувано след сигнал в ГДБОП през април т.г. Към него била приобщена още една разработка за търговия с дрога. Първоначално имало съмнения, че групата е замесена и в трафик на хора, но засега това не е потвърдено. За разкриването ѝ са използвани специални разузнавателни средства.

Прокуратурата обвинява като лидери на бандата Иван Йосифов и Петко Пендака. Според разследването единият отговарял за наказанията на провинилите се дилъри, а другият за разпространението на дрогата. Целта била да се намерят здрави момчета, които да дават отпор на конкурентите и да се завладее по-голяма част от наркопазара в София.

Част от свидетелите обаче твърдели, че тарторите са трима и вземат "важните решения" едновременно. Останалите били дилъри на дрога и силоваци, които ги контролирали. Те плашели, че ще режат уши и ще чупят крака, ако някой не продава за тях или дължи пари и не се издължи навреме. Сред свидетелите по делото има неколцина полицаи и дори ученик. Той разказал, че е бил принуждаван със заплахи да продава дрога.

Жертва на побой станал и един от свидетелите със скрита самоличност. Първо го били жестоко с тръба, а като се строполил на земята, го ритали, където сварят.

При акцията срещу бандата не е открито незаконно оръжие. Полицията обаче била нащрек, тъй като свидетел предупредил, че "всички са опасни и въоръжени с пистолети "Макаров" и хладни оръжия".

При претърсванията само у двама е намерена дрога. Единият е уличен като зареждач на дилъри. Той е обвинен за държане на амфетамин от 49,31 г, 106,47 г и 48,94 грама. У него е намерен и 4,8 г коноп.

Пред съда в събота Иван Йосифов заявил, че не е извършил престъпление и поискал да го пуснат, за да си гледа децата. Той живее с майка им на семейни начала в софийското с. Безден.

Защитата на обвинените твърди, че показанията на анонимните свидетели не се подкрепят от други доказателства. Част от тях имали мотив да натопят сина на Йоско и останалите.

По закон осъдителна присъда не може да бъде дадена само на базата на показанията на анонимни свидетели. От прокуратурата твърдят, че има и други улики, а и разследването е в начален етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase