Снимка: Reuters

Спасителните екипи се надпреварват с времето, за да извадят блокирания от вече близо две седмици в пещера в Тайланд юношески футболен отбор, заявиха властите, цитирани от ДПА.

"Това, което най-много ни притеснява, са метеорологичните условия. Ако отново вали, нашите усилия може да претърпят неуспех, както стана предишния път", заяви на брифинг за медиите началникът на спасително-издирвателната операция Наронгсак Осотанакорн.

Миналата седмица водолазна спасителна операция се наложи да бъде прекратена за няколко дни поради силните дъждове, които наводниха цялата пещера.

"Очакваме оценка за времето от метеорологичната служба, както и отрядът на специалните сили да направи физическа оценка на момчетата и тогава ще тръгнем оттам", каза Наронгсак.

Тайландската метеорологична служба прогнозира възможни силни валежи по-късно през днешния ден, които може да продължат пет дни.

Още по темата

"Ако нашата оценка е, че има 90-процентов шанс безопасно (да изведем момчетата с водолази) и 10-процентов риск, пак може да опитаме", каза Наронгсак.

Тайланд се намира посред дъждовния сезон. На 23 юни наводнение блокира изхода на пещерата, докато групата - 12 момчета на възраст 11-16 години и техният 25-годишен треньор - била вътре, за да разглежда пещерата, пише БТА.

Един от чилийските миньори, спасени през 2010 г. след 69 дни под земята в срутил се рудник, отправи послание за кураж и надежда към блокирания отбор и треньора, предаде Ройтерс.

"Искам да поздравя властите и семействата на тези 12 деца и да им дам сила", каза миньорът Марио Сепулведа във видеопослание в Тwitter.

Трийсет и тримата чилийски миньори прекараха над два месеца под земята, след като на 5 август 2010 г. рудникът им за добив на мед и злато се срути и ги блокира на дълбочина от около 625 м. През първите 17 дни се предполагаше, че всички са загинали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase