Снимка: архив, Reuters

Чипът за проследяване прелета на щъркел ще излезе над 2000 евро на полски природозащитници, съобщи местно радио, цитирано от BBC.

Закрилници на птиците поставили проследяващо устройство на щъркел в Полша, за да разберат къде зимуват птиците, които се размножават в страната. Благодарение на него те установили, че птицата е прелетяла над 6000 км от Полша до долината на Сини Нил в източен Судан. Там сигналът се загубил и любителите на птиците решили, че той се откачил и загубил.

Каква била изненадата им, когато получили от телефонния оператор сметка за проведени телефонни разговори от СИМ-картата на тракера, работещ на принципа на GPS.

Правозащитната организация трябва да плати 2064 евро за проведени международни разговори.

Според телекомкомпанията някой намерил тракера, извадил от него сим картата и я използвал за разговори по личния си телефон. Сметката на оператора показва, че са проведени около 20 часа разговори на обща стойност 10 000 злоти или около 2064 евро.

Проследяващите устройства са важна част от изучаването на живота и навиците на птиците. Микро- GPS тракерите помагат на изследователите да разберат по-добре навиците на птиците, тяхното социално поведение и заплахите, които застрашават съществуването им.

Въпреки че белият щъркел в момента не се смята за застрашен вид в Европа, индустриализацията и пресушаването на мочурищата преди около 50 години бяха намалили почти до изчезване популацията на вида.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase