Снимка: Reuters

Най-малко 63 мигранти са обявени за изчезнали след потъването на гумената им лодка край бреговете на Либия в неделя. Това съобщи говорителят на либийския флот, позовавайки се на свидетелства на оцелели, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Според генерал Аюб Касем бреговата охрана успяла да спаси 41 мигранти, които били със спасителни жилетки. Оцелели разказали, че на борда на плавателния съд, който потънал край Гарабули, на 50 км източно от Триполи, имало 104 души.

Още по темата

Бреговата охрана не е открила тела край потъналата лодка, уточнил генерал Касем.

Този район се е превърнал от няколко месеца в основния пункт за потегляне на гумените лодки, претъпкани с мигранти, които рискуват живота си в опит да пресекат Средиземно море, за да стигнат до Италия, отбелязва агенцията.

Вчера кораб на либийската брегова охрана акостира в Триполи с 235 други мигранти на борда, сред които 54 деца и 29 жени. Те са били спасени при други две операции в същата зона.

В петък край Гарабули бяха извадени от водата телата на три бебета, а стотина души, включително жени и деца, бяха обявени за изчезнали след потъването на лодката им. Общо 16 мигранти, всичките младежи, бяха спасени.

Над 1000 мигранти са били спасени или заловени от либийската брегова охрана от петък насам и са откарани в центрове за задържане в Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase