Кадър: YouTube

Роботът София, една от най-модерните хуманоидни машини в света, застана на една сцена с Валя Балканска под звуците на традиционните български гайди и проследи отблизо изказванията на Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова, Лиляна Павлова при откриването на Wеbit.Festival 2018 в София.

Роботът, облечена в стилна рокля, даде старт на церемонията и асистира при воденто й на  създателя на Webit Пламен Русев. София го подпомагаше, когато забравяше, презентираше гостите, водеше разговор и дори се шегуваше с него. 

Роботът София е считана за най-модерния робот заради забележителната й способност да се изразява и комуникира. Тя умее да показва пълна гама от изражения, да следи и да разпознава емоциите на събеседниците си, докато разговаря с тях.

София е и първият хуманоиден робот, който получи гражданство - от Саудитска Арабия. Днес тя обясни на шефа на Webit, че е гражданин на света и му благодари, че е в София. 

Харесвам София, каза тя, отчитайки, че със столицата ни имат едно име. Пламен Русев й върна комплименти, като й каза, че става за политик. По-късно се пошегува с него, съгласявайки се, че е цяло чудо, че съпругата му се е омъжила за него. 

Освен София, откриването на Wеbit.Festival 2018 има и други основания да се превърне в заапомнящо се. Уникални 3D мапинги, светлинии и звукови ефекти белязаха старта.

Пламен Русев разказа пред гостите разтърсваща причина да се създаде Webit - преди 10 години семейството на сестра му претърпява тежка катастрофа, в която оцелява само четиригодишната му племенница. От болницата му казали да я остави, защото иначе ще отглежда вкъщи зеленчук. Той обаче започнал да мисли как да я накара да проходи, мисли и говори отново. И на всички стана ясно, че е успял, защото на сцената излезе 15-годишната му племенница Моника, която изпя "Излел е Дельо хайдутин" с Валя Балканска. 

Пред форума премиерът Бойко Борисов разказа, че преди време на мястото на Арена Армеец, където се провежда Webit, е имало само казарми. А днес наблизо бил и Техпаркът, технологичен парк имало и в Божурище. Борисов се пошегува, че българите са технологична нация, защото първи в света се научили да разбиват кредитните карти.

Министърът на европредседателството Лиляна Павлова обяви, че с фестивала по ефектен начин се закрива еврошефството ни. Тя представи пред гостите филмче с най-големите български открития - от компютъра и киселото мляко до ненадминатия рекорд на Стефка Костадинова.

Webit.Festival Europe е част от Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите - водещото събитие на българското председателство на Съвета на ЕС по въпросите на цифровите технологии. Събитието се провежда под мотото "Преоткриване бъдещето на Европа". 

Форумът посреща над 7000 участници от над 100 страни, сред които 1500 водещи политически лидери от Европа и света (държавни глави, еврокомисари, министри, кметове, евродепутати), 6000+ световни лидери в бизнеса, глобални и европейски основатели и предприемачи, иноватори, учени и експерти в дигиталната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase