Снимка: Bulgaria ON AIR

Хората, тръгнали да търсят спасение от войната вече са милиони и са пръснати по целия свят. През последните няколко години изцяло промениха представите на хората за бежанците – много от тях бяха приети от страните, но десетки други бяха прогонени. В резултат много семейства останаха разделени.

В световен мащаб над броя на хората, бягащи от войната надхвърля 24 милиона, според доклад на ООН. А над 3 милиона бежанци търсят убежище в чужда страна. Как стоят нещата у нас и каква е нагласата на българите спрямо емигрантите – в студиото на "Директно" по Bulgaria On Air коментира координаторът на фондация "Ориент България" Азхар Аломар.

За последната година над 900 хиляди сирийци са насилствено изгонени от домовете си. Какви са причините, които водят до това – само политически, икономически или пък има и други фактори, за които ние не знаем, защото сме далеч от проблема?

Още по темата

"Нека да не гледаме на тези цифри само като някаква бройка. Това са човешки съдби, човешки истории. Абсолютно всеки един има своя трагедия. Това, разбира се, не са всички бежанци, но има хора, които са насилствено изгонени от домовете си. Проблемът в Гуда до ДАмаск в Сирия е наистина голям. Там е изселено мирно население, а не бойци или терористи.", коментира в предаването Азхар Аломар.

Промени ли се нагласата на страните от Европа, които възприемат бежанците като радикалисти? При какви условия живеят бежанците в центровете за настаняване? Как можем да решим проблемите с бежанската криза?

"Трябва да има контрол върху това кой влиза и излиза от държавата, не да се ограничава. Европа доказа за сетен път, че е слаба и не може да се координира в действията си. Това трябва да се реши на политическо ниво.", сподели в предаването Азхар Аломар

И още: Според последните доклади пейзажът на бежанската вълна е на път да се промени. Промяната в потоците се изразява в това все повече хора от Конго, Южен Судан и Мианмар да търсят убежище в друга страна. Това ли е вълната, която предстои да ни залее?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase