Снимка: БТА

Северна Корея създаде документален филм за срещата на Ким Чен-ун с американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Освен традиционния култ на личността във филма е показана мечтата на севернокорейския лидер за икономическо развитие на КНДР.

Четиридесет и две минутният филм със заглавие "Епохалната среща, която положи началото на нова история между КНДР и САЩ" бе излъчен вчера по севернокорейската държавна телевизия. Той показва най-важните моменти от тридневното пътуване на Ким до Сингапур, включващи разговорите с Тръмп и посещенията на забележителности в града държава.

В продължение на години севернокорейските медии възхваляваха успеха на собствената си държава и заклеймяваха злите Съединени щати и техните съюзници лакеи. Новият филм обаче представя положително капиталистически Сингапур, описвайки го като "чиста, красива и напреднала" държава, от която има какво да се научи.
В документалния филм се подчертава новият приоритет на Ким за икономическо развитие след постигането на старата цел за създаване на ядрени оръжия.

На конгрес на управляващата Корейска трудова партия през април той каза, че изоставя едновременното разработване на ядрени оръжия и развиване на икономиката, като обяви, че фокусът в бъдеще ще е само върху икономиката, припомня Ройтерс. Филмът представя Ким като миротворец от световна величина, показвайки го как седи и се усмихва като равен с американския президент, иронизиран само допреди няколко месеца от държавните медии на КНДР като "изкуфял дъртак".

Кадрите на документалната лента включват още как Тръмп връща козируването на севернокорейския министър на отбраната, облечен на срещата във военна униформа, и как държавният глава на САЩ показва на Ким вътрешността на американската президентска лимузина, известна като "Звяра", което се посочва като специален жест на уважение и благоразположение.

Тези картини вдъхват нова увереност у севернокорейското ръководство, че на изолацията е сложен край и че най-накрая страната е приета като пълноправен член на международната общност. Това обаче може да породи недоумение у обикновените севернокорейци, посочва южнокорейски служител.

"Това бе признанието, което Северна Корея наистина искаше, но може да се окаже нож с две остриета за Ким", казва пожелалият анонимност източник.

"Представете си колко объркани могат да се почувстват те, когато виждат това неочаквано затопляне на отношенията със злите Съединени щати", добави той.(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

14

Не е верно !!!

преди 10 месеца

БОЙКО е МИРОТВОРЕЦЪТ !!!

13

Анонимен

преди 10 месеца

Панаир за 7 милиарда овце...

12

Да

преди 10 месеца

Както всички помним САЩ обиждаше и заплашваше СКорея,така че филма е истина,Ким победи агресорите от САЩ....