Снимка: Reuters

Руската полиция задържа за кратко британския активист за правата на ЛГБТ Питър Тачъл в Москва за неразрешен протест в първия ден от Световното първенство по футбол, предадоха ДПА и Ройтерс.

Тачъл, който организира такива прояви из цял свят от години, се е опитал да протестира близо до Червения площад, за да привлече вниманието върху нарушаването на правата на гейове в Чечения. 66-годишният активист бил заснет да държи плакат с надпис "Путин не взема мерки срещу мъченията на гейове в Чечения".

Репортер на Ройтерс е видял как руски полицай казва на Тачъл, че е незаконно да организира такива протести по време на Мондиала и че трябва да престане, иначе ще бъде арестуван. Франс прес отбелязва, че полицаят е имал добро ниво на английски и се е държал учтиво. 

"Протестирам от името на руснаците", обяснил британският активист и добавил, че редица известни руснаци като композитора Пьотър Чайковски са били хомосексуални.

"Путин е нашият избор, изборът на народа", отвърнал му минувач на руски.

След кратко задържане в полицейски участък Тачъл е пуснат под гаранция, съобщи фондацията му в Туитър. Полицията заяви, че той ще бъде обвинен в нарушаване на закона за организиране на публични протести.

Това е третото задържане в Русия на известния с борбата си за равни права на ЛГБТ британски активист. През 2007 г. той бе арестуван, след като бе ударен в лицето на гей прайд в Москва, който бе съпътстван от насилие.

От 14 юни до 15 юли Русия е домакин на Световното първенство по футбол. Тя увери гей запалянковците, че са добре дошли на Мондиала, който се откри днес с мача между Русия и Саудитска Арабия.

Макар и в големите руски градове да има активни ЛГБТ общности, проявите на насилие над хомосексуални в Русия редовно се появяват в новините, отбелязва Франс прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase