Снимка: Ройтерс

Разпродажбата на криптовалути през 2018 г. продължава, след като само през последния уикенд те загубиха 42 млрд. долара от пазарната си стойност. Това от своя страна увеличи още повече обезценяването на биткойна, като само от началото на годината паричната единица е загубила над 50% от стойността си.

Според някои анализатори спадът от края на миналата седмица е свързан с хакерска атака срещу борса в Южна Корея, докато според други се дължи на продължаващите санкции срещу платформи в Китай, съобщава Bloomberg.

Платформите за криптовалути се оказват под нарастващ натиск на много места по света през последните месеци заради редица проблеми, свързани с кражби, манипулиране на пазара и пране на пари. От петък следобед нюйоркско време биткойнът е загубил 12% от стойността си и по време на следобедната търговия в Хонконг в понеделник цената му бе 6765 долара. С това обезценяването на валутата от началото на годината става 53%.

Повечето останали криптовалути също поевтиняха, с което пазарната капитализацияна крипто активите в световен мащаб се понижи до близо двумесечен спад от 298 млрд. долара по данни на Coinmarketcap.com. В пика на световната крипто мания в средата на януари общата им стойност беше около 830 млрд. долара.

Ентусиазмът за криптовалути се изпари отчасти заради поредица от кражби включително на сума от 500 млн. долара от японската борса Coincheck Inc. в края на януари. Макар последната атака срещу южнокорейската платформа Coinrail да е много по-малка, новината предизвика разпродажба.

Според Стивън Инс от Oanda Corp. в Сингапур пазарът се притеснява от подобни кражби, тъй като „ако това може да случи на А, то ще се случи и на Б и ще се случи и на В“. Според него също така понижението може да се свърже и с ниската пазарна ликвидност през уикенда.

В изявление на своя сайт от Coinrail съобщиха, че част от дигиталната валута е била открадната от хакери, но не се уточняват повече подробности. Според платформата 70% от криптовалутите, които държи, са на сигурно място без достъп до интернет. Откраднатата сума е била в NPXS, NPER и ATX монети.

В същото време в Китай стана ясно, че правителството ще продължи да се бори с незаконното набиране на средства и рисковете, свързани с интерент финансите, съобщи представител на шанхайския клон на централната банка в страната. По думите му прочистването на първичните монетни предлагания и платформите за обмяна на биткойни е почти завършено.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase