Снимка: visualhunt.com

От гледна точка на социолозите, Западна Европа днес е "един от най-светските региони в света". Това показват резултатите от изследване на американския "Пю рисърч", проведено в 15 западноевропейски страни. Социолозите са провели над 24 000 телефонни интервюта през лятото на 2017 година със случайно подбрани пълнолетни граждани от Западна Европа.

Изследователите установяват интересни факти: 90% от всички западноевропейци са кръстени. Общо 71 процента официално са записани като християни, обаче само 22 процента от тях ходят на черква поне един път в месеца. Затова социолозите обявяват само тази група за практикуващи религията християни. Най-висок е делът на хората без вероизповедание в Холандия /48 процента/, а най-нисък в Ирландия, Италия и Португалия /15 процента/.

В контекста на тези резултати, социолозите от "Пю рисърч" напомнят за историята на Европа. Западна Европа е била "люлката на протестантството и бастион на католицизма през по-голямата част от нейната история", пишат социолозите. Те установяват и друго: съществуващата и днес християнска идентичност в Западна Европа има и "силна връзка" с националистическите представи, също и с негативното отношение към мигрантите и религиозните малцинства.

Но дори и сред практикуващите християни междувременно се забелязва по-голяма толерантност към спорни теми, свързани, например, с еднополовите бракове или легалното прекъсване на бременността.

"Националистически настроения"

От студията става ясно, че религията в Западна Европа е "силно свързана с националистически настроения". Независимо от това дали редовно ходят на черква или не, християните са далеч по-склонни от атеистите да свързват националната идентичност с произхода. Тази тенденция е най-силно изявена в католическите страни като Португалия, Италия, Ирландия и Испания, но също и в протестантска Швейцария. Германия, Франция и Австрия се нареждат по този въпрос непосредствено след споменатите държави. Социолозите разглеждат и въпроса за "културното превъзходство". Изявлението: "нашият народ не е перфектен, но нашата култура превъзхожда останалите" получава с 21% по-голямо одобрение сред практикуващите християни, отколкото сред хората без определено вероизповедание. Точно същата разлика се проявява и сред поддръжниците на дясната и лявата политическа идеология. Студията не се занимава с конкретни партийно-политически предпочитания. Но по отношение на спорните политически теми като интеграцията и националната идентичност, отношението към бежанците и към евреите, християните трайно застъпват по-десни позиции в сравнение с хората без вероизповедание.

Негативно отношение към мюсюлманите

Социолозите от института "Пю" установяват, че християните в католическите страни от Западна Европа имат значително по-негативно отношение към мюсюлманите в сравнение с християните от протестантските държави в Северна и Северозападна Европа. 28 процента от католиците отговарят положително на въпроса дали да се забрани на мюсюлманските жени да носят религиозно обусловено облекло. Сред протестантите подобни позиции застъпват само 17 процента от анкетираните. 27 процента от католиците отговарят положително и на въпроса: "Чувствате ли се като чужденец в собствената си страна, поради големия брой мюсюлмани?". 20 процента от протестантите също отговарят положително на този въпрос.

Само преди няколко дни папа Франциск се изрази доста скептично за състоянието на християнството в западните общества.

"Развитието там ми напомня за корабокрушенци, които се опитват да си направят сал", заяви главата на Римо-католическата църква в интервю за един италиански вестник.

Папата визира изключително Европа. Той още веднъж изрази убеждението си, че бъдещото християнство трябва да уважава културите на останалите континенти.

Автор: Кристоф Щрак
Източник: "Дойче веле"

Коментари Напиши коментар

65

Марги

преди 3 години

"Религиозните хора нерядко застъпват по-десни позиции от хората без вероизповедание" - веднъж и "Дойче веле" да констатира истината! И слава Богу, защото кой би защитавал консервативните ценности, ако не християните! ..."религията в Западна Европа е "силно свързана с националистически настроения"...чакайте, не бъркайте нацистите, които са окултисти, с християните! Чудно защо авторът не забелязва православните, които носят истинското учение на Исус Христос?

64

Анонимен

преди 3 години

До Богомил - Вашите разсъждения издават истински безбожник и значи гоненията срещу Богомилската ЕРЕС, са били съвсем резонни! И ако не знаете, духовната воня на богомилите ни е натресла Божия гняв, и Бог е допуснал турското робство! Друго пояснение - Православните не са товарили роби от Африка! Има голяма разлика между православие, католицизъм, протестанство и т.н.....

63

Анонимен

преди 3 години

Срамувайте се бели шматки!Ще дойде времето и на европейски Тръмп..... или нещо по-лошо