Снимка: Pixabay

Фирмите в България са доста отворени и много от тях са готови да подадат ръка на бежанците и да им помогнат да си намерят работа. Това коментира Ива Гумнишка, основател на Human in the Loop, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Human in the Loop е социален проект, който има за цел да назначава бежанци от Близкия Изток. Първоначалната идея е била да организира курсове по програмиране за тях, но впоследствие се концентрира върху предоставянето на възможности за работа, като подпомага компаниите за машинно обучение.

В момента във фирмата работят 7 души, предимно от Сирия, а идеята е броят им да се увеличи до 50. Тя си партнира с държавните структури, като хората са наети по програма за субсидирана заетост за бежанци.

Гумнишка посочи, че планира в бъдеще да разшири таргет групите и проектът да обхване хора с увреждания и такива, които нямат възможност да си намерят работа.

Според нея технологиите могат силно да подпомагат хората, но всичко зависи от останалите участници в екосистемата. По думите й компании, които аутсорсват дейности, трябва да са много внимателни и да не избират ниската цена пред етичността, както и винаги да мислят за социалните ползи.

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 9 месеца

добра идея хем да се разреди прогнилия български ганювскин ген

21

Зелена Карта

преди 9 месеца

Няма кой да работи за джобни пари , даже и зулусите ....Сметките Ви пак ще се окажат криви . "CONSUMER CONFIDENCE " или Потребителското Самочувствие е много важен INDEX , който е много по-силен от % на безработицата . Той се гради само с високи заплати , но в България все още важи правилото "Печалбата на фирмата " се гради от неизплатените заплати на работниците......

20

що пък за тях

преди 9 месеца

Що за българите никой не подава ръка от компаниите,никой не дава пари за курсове и обучения, а за тия мигранти ще давате? Предлагам с една вила да ги погнем докато не избягат от България..