Снимка: Pixabay

Фирмите в България са доста отворени и много от тях са готови да подадат ръка на бежанците и да им помогнат да си намерят работа. Това коментира Ива Гумнишка, основател на Human in the Loop, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Human in the Loop е социален проект, който има за цел да назначава бежанци от Близкия Изток. Първоначалната идея е била да организира курсове по програмиране за тях, но впоследствие се концентрира върху предоставянето на възможности за работа, като подпомага компаниите за машинно обучение.

В момента във фирмата работят 7 души, предимно от Сирия, а идеята е броят им да се увеличи до 50. Тя си партнира с държавните структури, като хората са наети по програма за субсидирана заетост за бежанци.

Гумнишка посочи, че планира в бъдеще да разшири таргет групите и проектът да обхване хора с увреждания и такива, които нямат възможност да си намерят работа.

Според нея технологиите могат силно да подпомагат хората, но всичко зависи от останалите участници в екосистемата. По думите й компании, които аутсорсват дейности, трябва да са много внимателни и да не избират ниската цена пред етичността, както и винаги да мислят за социалните ползи.

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 11 месеца

добра идея хем да се разреди прогнилия български ганювскин ген

21

Зелена Карта

преди 11 месеца

Няма кой да работи за джобни пари , даже и зулусите ....Сметките Ви пак ще се окажат криви . "CONSUMER CONFIDENCE " или Потребителското Самочувствие е много важен INDEX , който е много по-силен от % на безработицата . Той се гради само с високи заплати , но в България все още важи правилото "Печалбата на фирмата " се гради от неизплатените заплати на работниците......

20

що пък за тях

преди 11 месеца

Що за българите никой не подава ръка от компаниите,никой не дава пари за курсове и обучения, а за тия мигранти ще давате? Предлагам с една вила да ги погнем докато не избягат от България..