Снимка: Bulgaria ON AIR

Има много кадърни лекари в България, но доста от тях напускат страната и заминават към Западна Европа заради обстановката и парите. Има случаи, в които лекарите не получават заплати с месеци. България винаги има и ще има една от най-добрите хирургии в Европа и света. На световно ниво сме.

Това каза в студиото на "Денят ON AIR" кардиохирургът проф. Владимир Данов по повод състоянието на здравната система у нас.

Професорът е трупал опит цели 16 години във водещи клиники в Германия и се завръща в България, за да го предаде на млади български медици. На Националните медицински награди Данов получава приза "доктор на годината". Лечебното му заведение в Плевен - Университетска болница "Сърце и мозък" пък завоюва втора статуетка.

"В Германия, когато един пациент дойде в болницата, ти му лекуваш всички болести, не само една. Въобще разликата между германския и българския пациент е много голяма. Сърцето на българина е болно по много причини - преяждане, алкохол, пушене и стрес", подчерта лекарят.

Според него НЗОК е направила промени, които са поставили болниците на колене, а някои ги грози фалит.

"Около 300-400 лв. са парите, които не се покриват от НЗОК за една сърдечна клапа. По-скъпите такива пък разликата достига до 10 000 лв. Ако болниците трябва да поемат разликата, те отиват към фалит. Аз не виждам един нормален български труженик, които да може да извади спокойно 30 000 лв.", категоричен е медикът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му младите лекари ще останат в България, ако има кой да ги обучава на световно ниво, ако работят със световна технология и получават добро заплащане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase