Снимка: архив "Булфото"

Писмото на избягалия затворник Владимир Пелов все още се проверява от експерти за това дали е автентично и кога е написано, обяви правосъдният министър Цецка Цачева.

Пелов избяга от Централния софийски затвор през април след стрелба. Заради екшъна шефът на затвора бе уволнен, а няколко служители бяха наказани. От беглеца нямаше следа, докато вчера медии и институции получиха отворено писмо от него. В него Пелов обяснява мотивите си да избяга от затвора и твърди, че е несправедливо обвинен.

Още по темата

Днес Цачева обясни, че според нея е изненадващо, че писмото е изпратено до президента, омбудсмана и телевизиите. Тя допълни и че проверките ще установят автентичността му.

"Това, че писмото се получава сега, не означава, че сега е написано. Но прeди да има повече информация от компетентните органи, не бих могла да коментирам", каза още правосъдният министър, цитирана от "Дарик".

Тя обясни, че от 2015 година са положени не малко усилия за реформи в системата за изтърпяване на наказанията и резултатите се отчитат от Съвета на Европа. 

"В момента сме концентрирани в изпълнение на препоръките по доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка. Постиженията се отчитат регулярно на шест месеца. Вече работи и антикорупционната комисия. Убедена съм, че ако стриктно се изпълняват разпоредбите, много скоро ще видим добрите резултати от работата на тази комисия", коментира Цачева. Тя е във Варна, където участва в международна конференция, свързана с процедурите по несъстоятелност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase