Снимка: БТА

Израелската министърка на правосъдието Аелет Шакед определи днес американския президент Доналд Тръмп като "Чърчил на 21 век" заради преместването на посолството на САЩ в Ерусалим, предаде Асошиейтед прес.

Шакед каза, че със своето решение Тръмп е "преобърнал чембърлейнската политика на капитулация" и е показал на света, че "земевладелецът се е завърнал".

Още по темата

Предишните американски президенти и от републиканците, и от демократите, както и почти всички други държави се въздържаха да отварят посолства в Ерусалим, настоявайки, че окончателният статут на града трябва да бъде уреден първо чрез преговори между израелците и палестинците.

Шакед, изглежда, сравнява тази политика с водената от някогашния британски министър-председател Невил Чембърлейн политика на отстъпки към нацистите преди Втората световна война. Тя намеква, че Тръмп прилича на приемника на Чембърлейн на премиерски пост Уинстън Чърчил, оглавил военните усилия.

Шакед, която е член на подкрепящата израелската заселническа политика партия "Еврейски дом", порица Европа, че не се поучава от историята. Министърката каза, че Европа "си е затворила очите за възхода на нацистите, а днес избира да си затвори очите за възхода на Иран".

Тръмп е възхваляван от израелците и заклеймяван от палестинците за преместването на американското посолство в Ерусалим. Палестинците искат източната част на спорния град за столица на своя бъдеща държава и казват, че след това решение САЩ вече не са безпристрастен арбитър.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase