Снимка: Reuters

Русия отказва да издаде виза за Световното първенство по футбол на изтъкнатия германски спортен журналист Хайо Зепелт, от когото тръгнаха разкритията за огромен допинг скандал с руски спортисти, предадоха ДПА и Франс прес.

Работодателят на Зепелт, германската телевизия А Ер Де съобщи в изявление, че е научила, че журналистът е в списък на нежелани лица, но Русия не е уточнила защо той е в този списък.

"Според А Ер Де това е уникален случай в нейната история на спортна журналистика и безпрецедентен пример за атака над отразяването на големи спортни събития като Световното първенство по футбол", заяви телевизията, цитирана от БТА.

Неправителствената организация "Репортери без граници" също изрази възмущението си и призова международния футболен управитилен орган ФИФА да осъди решението на Русия и да предприеме стъпки Зепелт да бъде допуснат в Русия.

Зепелт е известен с разследванията си на допинг скандали от 2009 г. След негов документален филм Международния олимпийски комитет замрази олимпийското участие на Русия през декември м.г. за допинг практики и системна манипулация на антидопинговата програма на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Това принуди руските спортисти да участват като неутрални на тазгодишната зимна олимпиада в Южна Корея.

МОК отмени наказанието на Русия през февруари.

Германското външно министерство съобщи, че работи по изясняване на ситуацията с Хайо Зепелт и при необходимост ще се обърне към руската страна, предаде ТАСС.

Държавният секретар по парламентарните въпроси в министерството Щефан Майер призова руските власти да преразгледат решението си. Обективното и независимо отразяване на Мондиала означава, че "в страната трябва да се допускат и журналистите, които критикуват страната и допинговите й нарушения", каза той.
 

Коментари Напиши коментар

66

ХАХАХАХ

преди 5 години

ЗЮЛЕР ЗЕЛЕР ДОЙЧЕ МОРКОВ -ПРОПАГАНДА В СТИЛ РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО.ПРАВИЛНО НЕ МУ ИЗДАВАТ ВИЗА НА ЕДИН ЛЪЖЕЦ ПИСАЛ ДОНОСИ ПО ДОКЛАД "ЕДНА ЖЕНА МИ КАЗА В ТРАМВАЯ,ЧЕ...ВСИЧКО С ТОЗИ ДОПИНГ ЦИРК БЕШЕ ОПРОВЕРГАНО ОТ МЕЖЗ.СЪД В ЛОЗАНА И СЕ ОТСЪДИ : РУСТИТЕ СПОРСИТИ-НЕВИННИ И СПЕЧЕЛИХА ВСИЧКИ ДЕЛА.ФАКТ.

65

Гогето

преди 5 години

Бен Джонсън,Карл Луис,Джойнър-Кейси и съпругът и,Ларс Армстронг.Странното е че ги разкостват след време просто за да им вземат паричките,но защо не забраниха участието на американските зомбита на олимпиадите?В САЩ отговорността била лична,но цялата руска общественост е виновна.ТОВА Е РАСИЗЪМ.

64

А

преди 5 години

ТОЗИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА НАРУШЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА,АМА КОЙ ЩЕ ГО НАПРАВИ,ТЕ САМО ГЛЕДАТ РУСНАЦИТЕ ДА НАГЛАСЯТ,ЩОТО ТЕ СА ГОЛЕМИТЕ ДЕМОКРАТИ,НАС КАК НИ ТАКОВАХА МАЙКАТА С ЩАНГИТЕ.ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КЪДЕТО Е ОЛИМПИЯДАТА,СЕ ПРОВЕРЯВАТ ЕДНИ И СЪЩИ,ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ.