Кадър: Bloombergtv.bg

Когато бъде установен мир между Северна и Южна Корея и двата народа могат да ходят свободно на двете места, тогава автоматично, без никакъв натиск ще има съединение.

Това каза Парк Чонг Риул, бивш председател на влиятелната Асоциация на журналистите в Република Корея и университетски преподавател в Sungkyunkwan University, в ефира на "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Още по темата

Според него е важно първо да бъде установен мир между двете страни и после да се говори за тяхното обединение.

"Мун Дже Ин казва, че неговата задача е да установи постоянен и вечен мир на Корейския полуостров. Обединението не знаем кога ще се случи. Може да е по време на неговото поколение, а може да е и след много поколения, но най-важното сега е да установим мир - постоянен и вечен", каза  Парк Чонг Риул.

Той припомни думите на севернокорейския лидер, че стената на границата не е висока и "ако двата народа се посещават един друг, тогава може да се премахне и тази стена".

Парк Чонг Риул смята, че младите южнокорейци са по-скептични към помиряването със Северна Корея, защото не знаят какво е войната и техните мисли и чувства са различни от тези, които са преживели войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase