Снимка: БФВТ

Управителният съвет на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) се обърна с молба за помощ към всички настоящи и бивши състезатели, треньори, деятели и любители на щангите в България.

Повод затова е глобата от 250 000 долара, която окончателно бе наложена от Международната федерация по вдигане на тежести. Както е известно, през март 2015 година по време на внезапен допинг тест беше открито наличието на анаболния стероид "станозолол" в пробите на 11 български състезатели от националните отбори.

Още по темата

Последва дълга и тежка битка, като в крайна сметка бе установено, че причината е замърсена партида на хранителната добавка "Трайбест". Наказанията на щангистите бяха намалени, а световната федерация наложи глоба от 500 000 долара, която след дълги съдебни битки бе намалена наполовина.

Решението е окончателно и глобата трябва да бъде платена до18 юни тази година, а ако това не стане, БФВТ ще загуби правата си да участва във всички прояви от международния спортен календар на МФВТ и всички произтичащи от това последствия.

В началото на април спортният министър Красен Кралев на практика отряза федерацията за помощ от държавата, след като обяви, че Министерството на младежта и спорта няма законово основание да плати глобата на Българската федерация по вдигане на тежести.

За да се справи с проблема, българската федерация обяви, че открива целева набирателна сметка за изплащане на санкцията.

До: СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ
бул. ВАСИЛ ЛЕВСКИ 75, СОФИЯ

IBAN:BG76UNCR70001523248969  BIC: UNCRBGSF

"Ние приканваме всички настоящи  и бивши европейски, световни и олимпийски шампиони и медалисти, техните треньори и ръководители на клубове, техните семейства и приятели, всички  граждани на страната, да помогнат на българските щанги в този критичен за тях момент. Българските щанги имат огромен принос за издигане името и авторитета на нашата страна$, се чете в посланието на федерацията и се припомня, че щангите са донесли на България 37 медала от олимпийски игри, от които 12 златни, 224 медала от световни първенства за мъже и жени, от които 79 златни, и 397 медала от европейски първенства за мъже и жени, от които 168 златни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase