Снимка: Reuters

Ако България бъде приета в еврозоната и у нас се въведе единната валута, нашата страна ще изгуби фискалния си суверенитет. Това обяви в студиото на "България сутрин" лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му държавата ни не е готова да бъде приета, а върви кампания за това. Костадинов заяви още, че трябва по този въпрос хората да бъдат питани и заради това от партия "Възраждане" стартираха подписка, с която да инициират референдум за приемането на еврото у нас.

Още по темата

"През последните 30 години направихме доста крупни външнополитически избори, които бяха взети от един много тесен политически елит", каза пред Bulgaria ON AIR Костадинов.

Икономистът Васил Караиванов пък е на мнение, че подобна подписка е безпредметна. Той обясни, че еврото всъщност са доста правила, които трябва да се спазват в една държава и затова има и "чакалня" за еврозоната, в която трябва да се влезе.

"Германия, Холандия и другите държави въобще не искат България в еврозоната в този момент" подчерта той в ефира на "България сутрин".

По думите на Караиванов влизането в "чакалнята" преди приемането на общата валута е нещо много добро за нашата държава, защото се гарантира обвързаността на българския лев с еврото.

Той каза също, че механизмът ще ни помогне и при разпадане на еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase