снимка: Ройтерс

Брентът поскъпва за шести ден подред, преминавайки границата от 75 долара за барел по време на азиатската сесия заради очаквания за евентуални проблеми с доставките, ако САЩ наложат санкции на Иран на фона на продължаващи ограничения на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол поскъпват с 0,93% до 69,28 долара за барел, което е най-високата му стойност от 28 ноември 2014 г. Повишението при сорта Брент е с 0,66% до 75,20 долара за барел, като това е най-високата му стойност, достигана от 27 ноември 2014 г. насам. Подобна шестдневната печеливша серия Брент последно направи през декември миналата година, а цената му в момента е с 20% над най-ниската му стойност от февруари тази година, предава Investor.bg.

Петролните пазари като цяло поддържат цените си благодарение на ограниченията, въведени от ОПЕК в началото на миналата година. Вероятността от подновяване на санкциите срещу Иран от страна на САЩ също е фактор, повишаващ цените.

Според Стефан Иннес, директор Търговия за азиатско-тихоокеанския регион в брокерската компания OANDA, смята, че нови санкции срещу Техеран ще оскъпят петрола с до по 5 долара за барел.

До 12 май САЩ трябва да решат дали да напуснат ядрената сделка за Иран и да въведат отново санкции срещу третия по големина производител на петрол член на ОПЕК, което ще затегне доставките в световен мащаб.

"Суровият петрол в момента се намира на тригодишен връх, който отразява опасенията около геополитическото напрежение в Близкия Изток, като регионът е източник на близо половината от световните доставки на петрол", коментират и от ANZ bank.

Усилията на ОПЕК за затягане на пазара се дължат най-вече на Саудитска Арабия, където държавно-контролираната компания Saudi Aramco настоява за по-високи цени.

"Силата на петролния пазар идва от неотдавнашния ангажимент на Саудитска Арабия да върне цените на петрола между 70 и 80 долара за барел чрез балансиране на обема на запасите от "черно злато", обясни Уилям Олоугхлин, инвестиционен анализатор в Australia's Rivkin Securities.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase